Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

OBDOBÍ DINOSAURŮ NA PARDUBICKU

obrázek k článku Nutný (nudný) úvod Podobně jako historická věda má i geologie své periody, které rozdělují nesmírně dlouhou časovou osu na kratší úseky (geologické éry, též eony). Nás bude zajímat zejména ?období plazů, draků?dinosaurů?, čili druhohory ? mezozoikum. Období mezozoika můžeme vymezit zhruba časově od 230 miliony let do 65 miliony let , kdy dochází k dramatickému zániku dinosaurů. Geologické éře mezozoikum předcházela éra prvohory ? paleozoikum, které končí periodou karbornperm zhruba před 280 mil. lety. Po mezozoiku následovala geologická éra terciéru ? třetihor, které se dělí dále na starší a mladší. Rovněž mezozoikum se dělí na kratší časové úseky: trias, jura a křída. Trias se odehrál zhruba před 230 miliony lety, jura před 190 miliony lety a křída před 140 miliony lety. Trias tedy trval 40 milionů let, jura 50 milionů let a křída nejdéle, 70 milionů let. Mezozoikum je zároveň součástí tzv. fanerozoika, kterým začínají paleozoikum (přesněji řečeno geologická perioda kambrium, zhruba před 600 miliony lety, trvala asi 100 milionů let). Naopak mezozoikum končí počátkem kenozoika, které zahrnuje i období kvartéru, tedy čtvrtohor (paleocén a holocen). Na konci mezozoika, tedy po éře křída následuje éra paleogénu, který posléze přechází v neogén.

Jak už bylo řečeno, v mezozoiku následoval vývoj plazů, který vyvrcholil v juře. V tehdejších mořích byli hojní především měkkýši (molusca)[i], zvláště hlavonožci (amoniti). V průběhu jury se začal velký kontinent Pangea rozpadat na severní Laurasii        a jižní Gondwanu.[ii] Asi v polovině této periody došlo k poklesu části některých pevnin a ty se staly na 20 milionů let mořským dnem.

Ještě ke slovu dinosaurus. Vymyslel ho anglický vědec („otec dinosaurů“) a jeden ze zakladatelů paleontologie Richard Owen (1804 – 1862). Použil řecké názvy „deinos“ = hrozný a „saurus“ = plaz (ještěr), čili v překladu dinosaurus = „hrozný ještěr.“ [iii]

V mezozoiku došlo k mohutné transgresi[iv], při které moře zalilo zhruba jednu třetinu plochy současné pevniny. V Čechách bylo tehdy přímořské a lagunové prostředí. Severní část českého masívu se stává mořským dnem.[v] Vzniká průliv mezi křídovými moři na severovýchodu Evropy a teplým oceánem Téthys na jihovýchodě. Ve střední Evropě je jediný pevninský masív tzv. Rýnsko – český ostrov (masív). To je geologický důvod, proč se na našem území nevyskytovaly žádné velké formy dinosaurů. Lze však s velkou pravděpodobností připustit, že na mnoha ostrůvcích žili menší dinosauři, kteří odpovídali tzv. ostrovnímu nanismu (trpasličímu vzrůstu) a rovněž ostrovnímu endemismu (výjimečnosti druhů). Ostatně oba biologické fenomény můžeme spatřovat a doložit            i v současné ostrovní fauně a floře.[vi] 

 

Období křídy a zkameněliny na Pardubicku (a snad i „dinosauři“)

Pardubice a širé okolí (Přeloučsko, Dašice, Holice) jsou součástí východočeské Polabské roviny (Polabí), která spadá do geografického pojmu Česká tabule a do geologického pojmu česká křídová tabule. Celý prostor Pardubicka je útvar křídových naplavenin, které jsou „prorostlé“ třetihorními vyvřelinami (např. u Kunětic, Semtína, Spojila). Silné naplaveniny např. opuky (slínovců) najdeme od Hradce Králové přes Pardubice                   a Bohdaneč směrem k Chlumci n. Cidlinou až k Dašicím. Křídové útvary tu zastupují vrstvy Březenské, Teplické, Bělohorské a Korycanské. Tyto vrstvy dobře vystupují a jsou znatelné na vysokých březích Labe, Chrudimky, Klešického potoka a Nákelky. Někde vytváří příkré zvětrávací stráně (sutiny), z nichž známé jsou např. Vinice u Pardubic, její pokračování na stráních Nemošické a Dvakačovické, dále Jesbořické, Jeníkovické, Mikulovické, Zaravické a Rosické.  Zejména Vinice a Nemošice jsou známé hojnými nálezy křídových zkamenělin.

Křídový útvar krajiny v Polabí se na jihozápadě opírá o starší prahorní (prekambrický) pruh Železných hor. Dnešní údolí Železných hor vznikla vnějšími (exogenními) erozními vlivy, kdy došlo především o odplavení a navrstvení původního materiálu, který postupně překryly křídové druhohorní sedimentární usazené horniny. Jedna z teorii mluví o překrytí geologického útvaru Kunětická hora rovněž křídovými sedimenty, které postupně erodovaly a vymodelovaly nynější podobu fonolitového (znělcového) suku v polabské rovině u Pardubic.

Břehy křídového moře (mělké laguny) dnes vyznačují mohutné vrstvy kvádrových pískovců a slepenců, které se tehdy na pobřeží ukládaly.[vii]

Nejrozšířenějším sedimentem křídového útvaru je zcela jistě opuka – jílovec. Materiál je šedý, světlý, tmavý, především výrazného lasturovitého lomu (tzv. „geologická kniha“). Někdy je lom břidličnatý, opuka se pak rozpadá na tenké „plátky“ až v plastický jíl. Opuka je bohatá na křídové zkameněliny, též otisky, případně stopy činnosti druhohorních živočichů. Nejbohatší nálezy pochází ze Srnojed u Pardubic (ves ležící poblíž Svítkova), dále Lánů na Důlku (poblíž zaniklé vsi Krchleby), dále v okolí Kunětické hory, strání          u Počapel a Lukovny, Mikulovic, Bezděkova a Valů u Přelouče (poblíž Opočínku).

Jak už bylo v úvodu nastíněno, křídové vrstvy ve východních Čechách leží na archaickém – paleozoickém podkladu. Nejhlouběji zapadají křídové vrstvy do prvohorních na severu východních Čech.

Korycanské vrstvy z vápenitého pískovce jsou zastoupeny u Spytovic, Chvaletic a Choltic.

Na levém břehu Labe od Kojic po Javorkovice lemují úpatí korycanské kvádry, které lemují labské alluvium.[viii]

Kopec Vinice tvoří Březenské vrstvy, které jsou pokryté diluviálním štěrkem.[ix] Na severním svahu Vinice po obou stranách cesty od Pardubiček vystupují čedičové (bazaltové) útvary třetihorní.  Mladší formy čediče můžeme najít též u Spojila a Černé za Bory. „Vyrůstají“ rovněž z Březenské vrstvy. Na „čediči Kunětickém“ jsou některé vrstvy přeměněny na tzv. porcelánový jaspis (porcelánit). [x]

Hojná na zkameněliny je opuka „krchlebská“, barvy modrošedé, místy oxidy železa rezavě zbarvená. Zde se nalézají hojně foraminifery, ježovky, plži a mlži, dále korýši, hlavonožci, též otisky rybích šupin a zuby žraloků.  Hojné jsou zároveň nálezy dentritní – otisky rostlin.

Opuka se u Srnojed, Počapel (ale i na Holicku) mění ve slínovitý materiál, mazlavý jíl. Zde bylo nalezeno mnoho zkamenělin, především hlavonožců. Barva jílovce je charakterická – zlatolesklá. [xi]

Naleziště zkamenělin na Kunětické hoře se nachází ve zdvižené kře vrstev Březenských na jižním svahu horu. Opuka se účinkem horkých vyvřelin změnila na kámen tvrdosti porcelánu. Ze zkamenělin jsou dobře zachovány především foraminifey (dírkonožci), které teplem zčernaly. Nalézají se rovněž větší lastury hlemýžďů, které se při dotyku rozpadají na červený prášek.[xii]

Naleziště zkamenělin je bohaté též u Pardubiček na pravém břehu Chrudimky, na již zmíněné Vinici a poblíž kostela sv. Jiljí. Někdy lze nalézt i slabé vrstvičky (tzv. flicky) lignitu, podobnému cenomanskému lignitu (Skutičskému). Poblíž Vinic, na nemošické stráni, na místě lomu, který vznikl částečným sesutím stráně, lze nalézt zkameněliny v tzv. inoceramové opuce.

Známé je na Pardubicku naleziště v Srnojedech (někde se píše u Srnojed). Jedná se lokalitu mezi Srnojedy a Rosicemi n. Labem, především na levém břehu Labe. Před padesátými lety min. století, kdy proběhly na Labi technické úpravy (narovnání toku z ekonomických důvodů) se na vysokých stráních na břehu nalézaly bohatě zkameněliny. Jednalo se opět     o Březenské vrstvy, z nich nejnižší byly břidličnaté (temnošedá tvrdá opuka), sahající pod dno Labe. Nad nimi byly vrstvy žlutavého měkkého slínu, který se na vzduchu rozpadal na tenké šupiny (lupénky). Tento slín obsahoval žluté, lesklé, velmi dobře zachované baculity, scaphity, hamity, které se vylupovaly z rozpadajícího se lupku. Některé z nich byly nalezeny i na povrchu strání. V tomto slínu se nalézaly i hojné železité konkrece (hydrát železitý) limonitu (hnědel). V limonitu se nalézaly krystaly sádrovce a pyritu (tzv. srostky). V nich se objevovaly zkameněliny spongrií (mořských hub). [xiii]

Srnojedy, kde Labe prostupuje v nížině jednou z nízkých vln Březenských vrstev, jsou nalezištěm zvlášť zajímavým. Zde byl koncem 19. století nalezen ve středních slínových vrstvách dnes (ne)známý „srnojedský dinosaurus.“ Zbytky ještěra jsou popisovány jako kožní pancíř velkého plaza, který byl podobný iguanodontovi[xiv], býložravému dinosauru, který byl poprvé identifikován z nálezů ve Velké Británii. První nález byl popsán prof. Dr. Antonínem Fričem (1832 – 1913)[xv], druhý nález byl popsán již zmiňovaným ředitelem J. V. Jáhnem.

Slovo „dinosaurus“ je úmyslně v uvozovkách, protože až do června 2011, kdy výzkum ostatků srnojedského nálezu pracovníky Národního muzea potvrdil, že se může jednat opravdu o kosti jednoho z teplokrevných dinosaurů, byla klasifikace nálezu nejasná. O srnojedském „dinosaurovi“ jsem se již zmiňoval v jednom ze svých článků ve ZKPP – věnovaných geologii Pardubicka.[xvi] Profesor KU A. Frič tehdy svého „dinosaura“ nepojmenoval iguanodon, ale vědeckým jménem Albisaurus scutifer. Rodové jméno Albisaurus můžeme volně přeložit jako „Bílý ještěr“, od slova Albis – Bílý = původní název Labe. Při té příležitosti byl pojmenován ještě jeden nález, další „dinosaurus“ jako Protoceraptos (Ponerosteus) exogyrarum. Jednalo se o středně velkého býložravého veleještěra. Mimochodem prof. A. Frič se zapsal do dějin naší paleontologie i dosud jediným nálezem ptakoještěra na našem území (Choltice), kterého pojmenoval jako druh Ornithocherus hlavac (hlavatschi). Slovo Ornithocherus lze volně přeložit jako „létající ruka“.

Fričovým nálezem u Srnojed vznikla otázka, zda v Čechách mohli žít dinosauři (přesněji, jestli žili dinosauři ve východních Čechách?). Na našem území se přece rozkládalo druhohorní moře (nebo spíše velký lagunový záliv, který mohl být protkán nejrůznějšími mořskými kanály mezi malými či většími ostrovy (Rýnsko – český ostrov (masív). Na tuto otázku našel definitivně odpověď až nález MUDr. Michala Moučky z jara 2003, kdy byl severně od Nové Lhoty (Mezholezy) u Kutné Hory objeven ornitoped druhu iguanodon. Nález byl geologicky zařazen do pozdního cenomanu – pozdní křídy, čili do období zhruba před 95 miliony lety.[xvii]

V květnu 2005 došlo k nálezu fragmentů jiného jedince stejného dinosaura pod vedením doc. dr. Václava Ziglera, CSc. Jednalo se o stejnou lokalitu u Kutné Hory jako v případě prvního nálezu.[xviii]  Dinosauři tedy v Čechách žili a jsou potvrzeny i nálezy (stopy) z východních Čech. Spornou otázkou tedy zůstává, zda je Fričův nález „srnojedského“ dinosaura prvním dokladem o existenci těchto veleještěrů na našem území. Dnes jsou Fričovy nálezy uloženy v paleontologických depozitářích Národního muzea. Při publikování svého nálezu Frič neuvedl nikdy přesnější lokalizaci, pouze jen „u Srnojed“, což může být naleziště zkamenělin v sousední vsi Lány na Důlku (též Lány Dlouhé), poblíž kterých stála ve středověku osada Krchleby se středověkou tvrzí.

Jestliže se ještě vrátíme k srnojedskému nalezišti, můžeme uvést příklady nálezů zkamenělin z nejsvrchnějších vrstev, které obsahují kromě scaphitů a baculitů také nálezy korálů, gastropodů (tzv. vrstva „gastropodová“) čili pravěkých plžů. Na svrchní vrstvě slínu leží vrstva spraší (léssu) s cicváry. Vše je pohřbeno (izolováno) vydatnými vrstvami písku a štěrku (štěrkopísků).



[i] Moluscou – měkkýši a zejména jejich schránkami (ulitami a miskami) se zabývá v České republice jediný časopis – Voluta, vycházející pod hlavičkou Českého klubu sběratelů lastur. Časopis vychází jednou za dva měsíce. Autor článku je jeho členem a přispívatelem.

[ii] Zakladateli tzv. kontinentálního driftu – deskové tektoniky byli na počátku minulého století německý meteorolog Alfred Wegener a anglický geolog Frank Bursley Taylor, kteří nezávisle na sobě představili své teorie po roce 1910. Podrobněji: Svensen, Henrik: Uhranuti výšinami (Dějiny hor a proč nás přitahují), Argo 2017, s. 155.

[iii] Podrobněji Cadburyová, Deborah: Lovci dinosaurů (O rivalitě vědců a objevování prehistorického světa), BB/art s.r.o., 2004, kapitola o R. Owenovi (Mladý konkurent), s. 127 – 142. Literatury o dinosaurech je obrovské množství, i v českém jazyce. Autor článku uvádí jako doporučující literaturu – k přehledu                o dinosaurech knihu Sláma, Vojtěch:Velká kniha (nejen) o dinosaurech, Regia, 2004.

[iv] Transgrese je odborný termín pro zalití pevniny mořem, většinou se jedná o mohutný a rychlý proces. Opakem transgrese je regrese, kdy moře opustí pevninu. V mezozoiku měla největší význam tzv. cenomanská transgrese. Cenoman je kratší časová perioda mezozoika.

[v] Označením Český masív se myslí veškeré pohoří, pahorkatiny a vrchoviny, které leží na území České republiky. Základy Českého masívu byly vytvořeny už v éře před mezozoikem, v paleozoiku, kdy došli k tzv. hercynskému (variskému) vrásnění, které mělo několik geologických větví. Jedna z nich zasáhla i prostor Střední Evropy. Centrum hercynského vrásnění bylo na území dnešní Francie. Existuje názor, že kaledonské vrásnění, které předcházelo hercynskému, vytvořilo skutečné „kořeny“ Českého masívu. Kaledonská orogeneze (vznik hor) proběhlo před 0,5 miliardou let. Tehdy se baltská kontinentální desky srazila s Laurentii (severoamerický kontinent) rychlostí 16cm/1 rok. Mezi deskami ležel oceán Japetus. Během kaledonského vrásnění vzniklo pohoří na území Skandinávie, Skotska, Irska a dnešním východním pobřeží USA (Appalačské pohoří).

[vi] Za všechny příklady ostrovního nanismu a endemismu – menší formy nosorožců, dnes velmi vzácných, možná již i vyhubených, na indonéských ostrovech Jáva a Sumatra.

[vii] Vrstvy štěrku, slepence, písku a pískovce patří mezi tzv. úlomkovité usazené (sedimentární) horniny. V Polabí se těží zejména z říčních nánosů. Slouží ve stavebním průmyslu (betonářství), též ve sklářství (čistý křemitý písek). Jíly, hlíny a především slepence a jílovce (opuky) patří do jemnozrnných úlomkovitých           a jílových usazených hornin.

[viii] Říční naplaveniny.

[ix] Staré říční naplaveniny.

[x] Porcelánit vznikl přetavením čediče. Název „jaspis“ je pouze lidový název, jaspis patří ve skutečnosti do bezvodých oxidů (odrůda křemene).

[xi] Těžba opuky je problematická, jako stavební materiál se nehodí. Jíl z opuk dal však vzniknout v okolí nalezišť mnoha cihelnám. Zajímavostí jsou léčivé prameny, které pocházejí z jílů Březenských (např. Lukovna).

[xii] O těchto nálezech dobře informoval v regionálním tisku zejména ředitel Jiljí V. Jahn a dr. Jaroslav Jahn. Byly pořízeny i nákresy některých zkamenělin. In: Pardubicko – Holicko – Přeloučsko, dějinný a místopisný obraz, díl I., 1903 – 1904, s. 34.

[xiii] Limonit (hnědel) patří mezi vodnaté oxidy. Sráží se z vodních roztoků v rašeliništích nebo vzniká zvětráváním jiných železitých rud blízko povrchu země. Při větším výskytu se může těžit jako ruda železa. Podrobněji: Bouška, Vladimír – Kouřimský, Jiří: Drahé kameny kolem nás, SPN, 1976, s. 11.

[xiv] Iguanodon – v překladu „leguání zub.“  Jedná se o jednoho z prvních popsaných velkých býložravých ještěrů.

[xv] Prof. dr. Antonín Frič byl významným českým přírodovědcem, geologem, paleontologem a pozdějším ředitelem Národního muzea. Od r. 1873 vedl časopis Vesmír. Zasloužil se o zachování Barrandovy paleontologické sbírky (Doporučená literatura: Hlinka, Bohuslav: Dobrý den, pane Barrande, Kamarád, 1976). R. 1890 byl A. Frič zvolen řádným členem České akademie věd. Jako zajímavost lze uvést jeho příbuzenský vztah s dr. Alberto Vojtěchem Fričem, slavným cestovatelem po Jižní Americe (výzkum indián kmene Bororo a Čamakoko). Prof. A. Frič se zajímal rovněž o ichtyologii (nauku o rybách). 2x získal Lyellovu cenu londýnské Geologické společnosti a rovněž i Cuvierovu cenu francouzské akademie. Z díla uvádím: Křídový útvar v Čechách (1867), s dodatky v r. 1901 a 1911.

[xvi] IN: ZKPP, LI. roč., 2016, č. 11-12, Borovec, Petr: Geologický vývoj Pardubicka v dobové literatuře, s. 377 (vysvětlivky, č. 20).

[xvii] Jednalo se o levou stehenní kost (4O cm dlouhou) a několik kůstek dolní končetiny. Kost patřila asi 4m dlouhému dinosaurovi. Jednalo se zřejmě o ostrovní nanismus a vzdáleného příbuzného o 30 milionů let staršího Iguanodona. „Klasičtí“ iguanodoni dosahovali až 3x větší velikosti, žili v dnešní západní Evropě       a severní Americe. K nálezu kosti došlo v místě mořského kanálu mezi dvojicí větších ostrovů s velmi nepravidelně členěným pobřežím. Kost nese stopy predátorů – otisky žraločích zubů. Tělo bylo zřejmě pohřbené bouří na písečné pláži ostrova. Dinosaurus od Kutné Hory je jedinou kontinentální fosílií suchozemského obratlovce z období cenomanu ve Střední Evropě severně od „alpské“ Tethydy. Jedná se tedy o důkaz nadřádu Dinosaurů na našem dnešním geografickém území.

[xviii] K nálezu dalšího důkazu přítomnosti dinosaurů v Čechách došlo v případu českého geologa Radka Mikuláše, který pátral po venkovních místech vydlážděných pískovcem z povrchového lomu „Krákorka“       u Červeného Kostelce ve východních Čechách. V horní části Botanické zahrady v Praze v Troji nalezl pod betonovými květináči skutečnou stopu dinosaura o velikosti dnešního krocana, délky přibližně 2,5 m. V dubnu 2011 došlo ke slavnostnímu předání dvou stop Přírodovědecké fakultě UK. Dinosauři tedy ve východních Čechách mohli žít.  Podrobněji: Socha, V.: Dinosauři v Čechách, nakl. Vyšehrad, 2017, s. 132-  137, dále Košťák, M.: Dinosauři v Čechách (V jakém prostředí žili), časopis Vesmír 89, 2010/7, s. 432 – 435.

Celý článek naleznete ve Zprávách Klubu přátel Pardubicka číslo 7-8/2019


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem