Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

TŮNICE - PŘÍRODNÍ REZERVACE ČI LES ZDRAVÍ NEBEZPEČNÝ?

obrázek k článku Les západně od Rosic je částí ochranného zeleného pásu chemické oblasti. Dle Rosůlka území s lužním porostem. Vedla tudy cesta z Rybitví do Rosic do školy, kostela, na hřbitov. Byla zaslepená při výstavbě chemického kombinátu Spolku pro hutní a chemickou výrobu r.1940. Dnes účelová komunikace v prodloužení Rybitevské ulice z Rosic k zadní bráně Průmyslového parku Synthesia. Ta 6m široká silnice je jedna z nejlepších komunikací, jaké máme. Je tu zákaz vjezdu a současně zákaz vyšší rychlosti než 30km, od poloviny pak zákaz vstupu. Komunikace do lesa vstupuje po mostě přes dosti mohutný Brozanský potok, pramenící severně od Brozan, protékající Ohrazenicemi a Trnovou (zasloužil by si vyčistit). Jako Velká Strúha, protékající Pohránovským rybníkem původně odpadní struha z rybníka Čeperka, tekoucí po západním okraji Tůnice. Tůnice se sousedním lesem Na Olšině a novou výsadbou vytvořily po r.1960 lesní pás pro ochranu tehdy ještě samostatné obce Rosice i města Pardubic před exhalacemi z rozrůstajícího se chemického kombinátu n.p. VCHZ (tehdy nejvýznamnější opatření k ochraně životního prostředí v ČSR). Tehdy již pokládané za málo účinné, protože přes souvislý povrch lesa se exhalace přenášely jen málo oslabené. Jiné chemické továrny neměly ani to. Uvažovaná parková úprava pásu s rozptýleně umístěnými výzkumnými ústavy a p., které by povrch rozčlenily, proud vzduchu rozvířily, čistící účinek zvýšily.

Jenomže VCHZ n.p. lesa využily k ukládání odpadů z chemické výroby, zřízení „skládek tuhých odpadních hmot – STOH I, II, III. STOH IV, byl schválen sice ještě v listopadu 1989, ale pro odpor rosických občanů a ekologů již nerealizován. Jsou ekologickou zátěží zarostlou lesem, významnou částí pardubické zeleně. Nyní se odpady z Průmyslového parku Synthesia včetně kalů z biologické čistírny odpadních vod dostávají jižněji na „popílkoviště“ na „ostrově“ V Lukách, mezi dnešním tokem Labe a ramenem oříznutým při regulaci Labe v 70.letech. Dosahuje výšky několika metrů, je nebezpečí, že bude spláchnuto při příští povodni i to, zda se nebude šířit na východ k Rosicům na druhou polovinu ostrova, která má přírodní hodnoty, Zákoutí. (Slepá Labe, Labišťata, pozoruhodné biotopy, připomínky lužních pralesů na území Pardubic ZKPP 1-2/2019).

Les Tůnice, majetek a.s. Synthézie patrně přes 50 let neobhospodařovaný, již budí dojem pralesa, je zřejmě cennou přírodní lokalitou. Našimi ochránci životního prostředí zapomenutou, jako mnohé další na území Pardubic. Pokud se mýlím, uvítám, když nás přátelé pardubické zeleně, články ve Zprávách poučí. Les je plný ptačího zpěvu, ale jinak ze silnice bez života. Hodnotu přírodní lokality zvyšuje rozsáhlé slepé rameno Labe přilehlé k silnici na jihu, v hustém porostu téměř neviditelné, zarostlé, zazemněné. Vzniklo asi ještě samovolně, když si Labe vytvořilo novou zákrutu, dnes jižněji slepé rameno „U Vodárny“. To bylo patrně od nového toku Labe odděleno při regulaci po r.1900. Nový tok tvořil 3 km dlouhý oblouk mezi Rosicemi a Rybitvím. Ten byl odříznut při splavnění Labe v 70. letech napřímením toku mezi Rosicemi a Srnojedy. Vznikl zmíněný „téměř“ ostrov Zákoutí, V Lukách, Tůnický.

Les Tůnice není zřejmě navštěvován, ponechán přírodnímu vývoji. Několik zrezivělých závor uzavírá léta neužívané, zarostlé lesní cesty, jimiž se do lesa v 70. a 80. letech zavážely chemické odpady. Údajně jen místní houbaři tu prý sklízí bohatou úrodu. Je třeba odborný průzkum, který posoudí hodnoty lesa, případně jej navrhne na přírodní chráněnou lokalitu a současně zkontroluje, zda ty zátěže po letech neohrožují obytné lokality ani spodní vody.

Kupodivu nová zástavba Rosic se nepříliš plánovitě přimyká těsně k tomu rizikovému lesu.

Dnes se Průmyslový park Synthezia (i nechemické provozy), nebezpečně šíří severně od Tůnice na východ. Je třeba omezit rozšířením lesního pásu na sever k silnici na Lázně Bohdaneč. Pavilony rozptýlenými v něm by se mohla rozvíjet tamní část Univerzity Pardubice až k železniční vlečce z Rosic.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem