Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Náš rozhovor MgA. T. Židek, Ph.D., šéfdirigent VUS Pardubice

obrázek k článku Jak ovlivnil Vaši hudební dráhu Váš dědeček, skladatel a dlouholetý chrudimský regenschori Karel Židek (1912-2004)? Vyrůstal jsem v nesmírně inspirativním rodinném hudebním prostředí, kde každý hrál na nějaký hudební nástroj a působil hudebně - pedagogicky. Dědeček mne již od mých 4 let brával do kostelů k varhanám při mších sv., v sedmé třídě ZŠ jsem také zpíval pod jeho vedením v chrámovém sboru, začal se od něj učit na varhany a postupně jsem tuto starobylou a krásnou profesi přebíral… Můj otec, rovněž skladatel a flétnista Petr Židek (*1942) byl dlouholetým ředitelem ZUŠ v Chrasti u Chrudimi, kde jsem se od šesti let vzdělával nejprve ve hře na housle, později na violu a klavír… Právě otcův pedagogický akcent směrem ke komorní, souborové a orchestrální hře mne rovněž velmi formoval. Později jsem na této ZUŠ, která nese jméno jednoho z předních českých kantorů J. N. Filcíka, rovněž třináct let pedagogicky působil.

VUS Pardubice dosáhl pod Vaším vedením mnoha úspěchů, které považujete za nejvýraznější?

Za necelých deset let mé práce s tímto tělesem toho bylo mnoho. Určitě bych zde připomněl řadu mezinárodních sborových festivalů – např. Svátky písní Olomouc, Akademická Báňská Bystrica, Rybnická jeseň chorálna, Polyfonico Arezzo, Festival adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena, Ifas Pardubice či Festival sborového umění Jihlava, kde byly mj. oceněny i některé mé skladby. Mnohých jsme se účastnili i opakovaně a dovezli jsme řadu zlatých pásem, zvláštních cen i absolutní vítězství… Víc pro mne ale znamená množství sborového repertoáru, který jsme postupně nastudovali. Velký důraz jsem položil zejména na českou tvorbu 20. století – např. skladatelé: J. B. Foerster, J. Křička, E. Axman, P. Eben, Z. Lukáš, J. Vičar, J. Teml aj. Několik soudobých děl jsme rovněž uvedli ve světové premiéře. Naše progresivní dramaturgie postupně také vyústila v zajímavé nahrávací projekty – CD: A. Dvořák - Lužanská mše D dur aj. B. Foerster - Stabat Mater (Donatio), České barokní Vánoce, nebo   „V dobrém jsme se sešli“ – inspirace folklórem.

 

Kolik členů má nyní VUS Pardubice a jak je doplňován po absolutoriu UPa…?

Když jsem nastoupil, byl sbor spíše v početním úpadku (18 zpěváků), později dosáhl počet členské základny k číslu 43, dnes počet zpěváků osciluje kolem 20, z čehož je zhruba polovina studentů UPa. Sborová práce je náročná a vyžaduje čas, navíc zpíváme poměrně náročný repertoár, a to nejen hudebně, ale i intelektuálně. Z nových příchozích se každoročně uchytí jen několik málo. Ideální je, když mají kandidáti již nějakou pěveckou zkušenost za sebou… Je skvělé, když absolventi UPa ve sboru zůstanou i nadále, mnozí však odcházejí do jiných měst za dalším studiem či profesně a postupně také za rodičovstvím. Každého zájemce vítáme!

Zároveň musím velmi ocenit spolupráci s Univerzitou Pardubice, neboť nám poskytuje dobré zázemí i řadu příležitostí k vystoupení.

 

Vyučujete rovněž na Konzervatoři Pardubice, jak se Vám daří všechny aktivity sladit?

V duchu své rodinné tradice dělím svoji profesi mezi výkonné umění a pedagogickou práci. Na Konzervatoři Pardubice, která je v současnosti nejlepším učilištěm tohoto typu v ČR, mohu obě roviny dobře rozvíjet. Práce se studenty mne naplňuje a v poslední době mi rovněž dává sílu ke zvládnutí administrativní práce, neboť zde působím jako statutární zástupce ředitele. Sladění všech mých aktivit není, i vzhledem k mé rodině se čtyřmi dcerami, vůbec jednoduché. Pokud by mne moje umělecko - pedagogická činnost nenaplňovala ve smyslu poslání, těžko bych ji mohl v takové šíři rozvíjet.

Jaké koncerty chystá VUS Pardubice v roce 2020?

Již nyní jsme pozváni na několik prestižních festivalů – např. Pardubické hudební jaro či Zlatá pecka Chrudim. Budeme spolupracovat na tvorbě prvního CD s tvorbou zapomenutého českého skladatele Aloise Hniličky (1826-1909). V únoru proběhne tradiční Valentýnský koncert v sále Pardubické radnice, převážně v lidovém tónu a během podzimu bychom měli – ve spolupráci s dalšími pardubickými sbory – oslavit sedmdesát let trvání VUS Pardubice…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem