Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

MOJE PADESÁTÁ LÉTA

obrázek k článku Doznívalo v nás ještě nadšení a radost ze svobody po porážce německého nacismu… Netušili jsme, že to, co přijde, bude ještě horší, protože půjde o boj Čechů s Čechy. Přesto kolem nás vznikaly situace, jež mohly varovat i nás, nezkušené školáky. Pocházela jsem z podnikatelské rodiny. Můj otec měl snahu v úrodném kraji vybudovat potravinářský průmysl. Začal v období krize roku 1930. Šlo to pomalu, začal s výrobou polévkového koření a s kostkami hrachové polévky v objektu, kde se dříve vyráběl ohýbaný nábytek. V roce 1940 mu ho Němci zabrali, že to není potřebné pro válečnou dobu a předělali to na výrobu součástek na obnovu aut a tanků, což potřebovali pro přeloučskou Zbrojovku. Po válce opět otec firmu obnovil, ale v roce 1948 pochopil, že to nepůjde. Nabídl podnik potravinářskému průmyslu, byl přijat – on i syn – za zaměstnance smlouvou s platností od 1.ledna 1950. Již 29.prosince 1949 byl otec zatčen a odveden do Tábora nucených prací v Pardubicích na dva roky. Dláždil tenkrát nově budované sídliště Dukla. Tentýž den bylo v Přelouči do TNP odvedeno 6 lidí, hlavně živnostníci, např. paní Nebuželská, vdova po podnikateli. Ale to jsem trochu předběhla děj…

Situace se měnila již od roku 1947. KSČ ovládající ministerstvo vnitra si „nevěděla rady“ s balíčky zaslanými třem ministrům, m.j. i námi milovanému Janu Masarykovi. Rok 1948 a nástup nových mocipánů to ještě vyostřily. Už v březnu t. r. následovala dodnes nevysvětlená smrt J. Masaryka. Nová paní učitelka, když nám oznamovala tu tragickou zprávu, řekla: „Teď už se nedozvíme, proč a jak se to stalo, ale vy, děti, budete snad mít tu možnost se to dozvědět“. (V říjnu 2019 nařídil státní zástupce nové šetření na základě dosud neznámé výpovědi policisty V. Hofmana o manipulaci s mrtvým tělem na nádvoří Černínského paláce – pozn. J.K.) V této atmosféře ve společnosti jsem si připomněla zážitek z léta 1948, kdy se říkalo, že v Přelouči byl zastřelen nový strážník. Nebyl z toho žádný rozruch, ale někteří lidé ba celé rodiny začaly řešit svoji situaci přesídlením jinam. Po absolvování základní školy a měšťanky jsem udělala zkoušky a byla přijata na dvouletou Hospodářskou školu při Obchodní akademii v Pardubicích. Můj hlavní zájem bylo herectví, protože již na základní škole jsem hrála v divadle a zcela mne okouzlilo. Moji rodiče byli o OA informovaní, protože ji už absolvoval s maturitou můj bratr Jiří (1948) a moje sestra Věra dvouletou Hospodářskou školu ukončila roku 1947. Takže p. profesor Sadovský, třídní mého bratra, se po mých zkouškách ptal? „Kolik je vás ještě doma?“ Bylo mu vysvětleno, že potřebuji mít nějakou profesi kvůli nejistému divadelnímu působení. Byla jsem ráda, že na škole byl recitační kroužek, do nějž jsem se hned přihlásila. Naším třídním byl p. profesor V. Hejduk, výborný pedagog se smyslem pro nás, mladé. Jako dorostenky jsme nacvičovaly na sokolský slet, nadšeně jsme cvičily, ale od starších jsme slyšely: „Není to naposled?“ KSČ chystala t. zv. sjednocení tělovýchovy (ČSTV). Byla jsem také v  48. roce na skautském táboře. Věděly jsme, že naše vedoucí pláče, protože její milý emigroval a chtěl, aby šla s ním. Ona však kvůli mamince odmítla.

            Ve dnech 22. – 25.listopadu 1948 jsme na Zámečku v Pardubicích připravovali balíčky k Vánocům (náhrada za nepřijatý Marshallův plán). Dovnitř se dávaly lístky s přáním: „Dobrou chuť“. 26.11. však objevil Lubomír Krátký v jednom balíčku „protistátní leták“. Nevěnovali jsme tomu pozornost. V prosinci však vyslýchala StB celou naši školu, všechny studenty. Vzrušilo nás to, chápali jsme však, že je to záměrně přehnané. 16.prosince však byli ze školy vyloučeni naši spolužáci V. Chlápek, V. Zbořil, D. Břešťan, F. Drašnar, I. Palkosková (?) na základě jakéhosi „soudu mládeže“. Mluvila jsem o tom po čase přímo s V. Chlápkem. 11.ledna 1949 po zabití udavače L. Krátkého se konala v naší škole porada vedení školy s naším třídním prof. Hejdukem. Přítomen byl prof. Alfred Eisner, po roce 1948 nový ředitel OA.  Bývalý ředitel prof. Macháček byl za války v koncentračním táboře, prof. Eisner byl předválečným členem KSČ, pocházel ze židovské rodiny, která zemřela v koncentráku. Jeho manželka byla spolužačkou mé matky. Jistě byla jeho zásluha, že se snažil o rozumné řešení vzniklé situace. Znal jistě dobře rodinu Krátkých a pozadí jejich politické kariéry. Tatínkovi pardubičtí známí neuznali jeho spolupráci s partyzány (Aubrecht), avšak Praha jeho zásluhy uznala. 11.ledna ve 23 hodin převzala vyšetřování vraždy Lubomíra Krátkého StB, vzali to kriminálce, protože to vypadalo na politickou vraždu. V roce 1954 jsem jako dělnice dělala dálkově maturitu na bývalém gymnáziu na Smetanově náměstí v Pardubicích. Jeden z kolegů byl z kriminálky. Ptali jsme se ho, jak to bylo s Krátkého smrtí. Říkal: „My to dostali kolem sedmé, ale v jedenáct v noci nám vzala StB. Ale víme, že v nejbližším okolí Krátkého vily stálo auto bezpečnostního referenta ONV Stehlíka.“ Je zajímavé, že 11.1. ve 23 hodin vyzvedla StB mého bratra Jiřího k výslechu v Přelouči, ačkoliv již nebyl studentem a pracoval v podniku mého otce. StB zjišťovala jeho alibi. Dá se předpokládat, že byl uveden také v „seznamech“ L. Krátkého.              O bratrovi bylo známo, že v roce 1946 byl v přeloučské „base“ za své politické řeči a tatínek za něj musel zaplatit 40 tisíc Kč za „mladistvé provinění ve společnosti“.

            V roce 1949 už nebyl povolen skautský tábor. Přesto jsem vedla družinu Veverek na táboře sociální péče. Byla jsem však varována roku 1950, že toho mám zanechat. Skončila jsem školu a vyjednala si v srpnu nástup v Čedoku. Týden před začátkem letního tábora jsem dostala zprávu, že tam nemám jezdit kvůli „buržoaznímu původu“.

            SNB začal společně se závodními milicemi kontroly u soukromých podnikatelů, zdali nezatajují zboží. V Přelouči veřejně ukázali, co „utajil“ obchod se střižním zbožím. Ženy shromážděné před výkladní skříní se bavily, protože vystaveno bylo to, co každá máma měla doma pro dorůstající děvčata, aby měla výbavu. Majitelé obchodu se raději z Pardubic odstěhovali. V Pardubicích byli dokonce majitelé „vystavováni“ veřejně jako odstrašující příklad. Nezapomínejme!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem