Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Klub přítel Pardubicka vyjadřuje své zklamání z ukončení výroby piva v Pardubicích

obrázek k článku Výbor KPP vyjadřuje své zklamání z chystaného ukončení výroby v Pardubickém pivovaru. Tradice pardubického akciového pivovaru se začala psát v roce 1872, tedy o dva roky dříve, než tradice Velké pardubické Zejména 19stupňové tmavé pivo Porter získalo svůj věhlas i v zahraničí. Pardubická radnice bohužel nemá v pivovaru žádný podíl, nicméně mnoha obyvateli je existence výroby piva ve městě považována za jednu z tradic a jsme přesvědčeni, že by měla pardubická radnice iniciovat jednání s majitele pivovaru firmou Staropramen a alespoň se pokusit situaci zvrátit. Pardubická radnice v minulosti již bohužel promarnila celou řadu příležitostí v podobě např. možnosti odkupu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví, areálu Automatických mlýnů anebo autobusového nádraží.

Je smutné, že ve vedení pivovaru byli lidé, kteří neměli s Pardubicemi  a místní tradicí nic společného, čehož je současná situace důsledkem. Je však otázkou, co bude s areálem dále. Je smutné, když v místě někdejší průmyslové čtvrti, která vznikla v 2. polovině  19. století, zůstalo několik nevyužívaných areálů někdejší firmy Prokop, lihovaru a nyní také pivovaru. Naproti tomu autobusové nádraží vzniká ve stísněných prostorech, podobně jako se řešení problému s parkováním v okolí nádraží ČD paradoxně přesouvá až do prostoru za železniční tratí na Duklu.

Při současném boomu vznikajících, ale také zanikajících minipivovarů by byla zcela jistě zajímavá myšlenka, kdyby se podařilo alespoň část areálu oživit za přispění některého z nich podobně jako bychom si přáli, aby v Pardubicích nezanikla tradice výroby piva Porter, které pro mnohé z nás je součástí tradice vánočních svátků.

 

Poznámka redakce:

Valná hromada v prosinci 2022 rozhodla o ukončení výroby pardubického piva v březnu 2023.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem