Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 7-8 / 2013

Okupační správa v roce 1939

obrázek k článku

Po okupaci v březnu 1939 došlo k tomu, že vedle čelných představitelů jako protektor a jiní, byli dalšími články okupační správy tzv. vrchní zemští radové. Ti měli k dispozici úřady, které se nazývaly „oberlandráty“. Jeden z nich byl dokonce i v Pardubicích, jak je patrné z ukázky jeho korespondence. Nejdříve jich bylo 35, ale posléze se jejich stav zredukoval na 20. Stalo se tak už v roce 1939. Jejich úkolem bylo dozírat na práci českých úřadů, především okresních a obecních. To lze vyčíst z hlavičky služebních obálek, kde překlad zní: Vrchní zemský rada pro okresní hejtmanství Pardubice, Hradec Králové a Chrudim. Datum Pardubice 9. května 1939. Jak je však vidět, tak se „importovanému“ okupačnímu úředníkovi „chybička vloudila“…


Něco o našem zámku

obrázek k článku

O tom, že je náš zámek perla města, snad nikdo nepochybuje. Je úžasný svojí architekturou a dochovaným opevněním patří mezi evropské rarity. Tvoří přechod od opevněných hradů k daleko pohodlnějším renesančním sídlům. Původně reprezentační sídlo Pernštejnů však během staletí mělo různé využití. Valy, jej obepínající, byly po ztrátě svého obranného významu osázeny ovocnými i okrasnými stromy. Mnohé zde vyrostly samovolně. Vodní příkop vně hradeb byl vysušen. V zámeckých prostorách byly úřady, řemeslné dílny, byty, fungoval zde i pivovar. V polovině devatenáctého století byla pro lepší přístup vybudována nová cesta od Labe. V těchto místech je dodnes. Alej lip, která cestu lemuje, tady roste asi od konce devatenáctého století. Lípy byly sice postupně dosazovány, přesto však mnohé pamatují původní výsadbu. Jsou staré,…


Tři jubilea pardubického hokeje - 2. část

obrázek k článku

Do ligy 1950/51 nastupují pardubičtí hokejisté pod jménem Slavie s trenérem Zettelem a posilami za Svítkova Velínským, Horákem, Musilem a Doďou Novákem. V dalším roce se trenérského žezla ujme Bohuslav Rejda, do Brna odchází Broňa Danda. Mužstvo se drží v lize, i když někdy jen díky výhře v prolínací soutěži nebo reorganizaci. Další „zestátnění“ přivede pardubické hokejisty do TJ Dynamo. Do družstva je zařazena dorostenecká řada Vaněk, Jiroutek, Danihelka a k Velínskému a Hronovi naskočí Bendák. Ještě se musím zmínit o Pavlovi Novotném, p ř e zd í v aném Sodr, který si to za dlouholetou službu hokeji v Pardubicích jistě zaslouží. V brance vystřídá dlouholetou oporu Josefa Hillera mladý Vláďa Nadrchal a pak „Šmajda“ Dvořáček. Z Prahy přijdou posily Kratochvíl, Mareš a Pokorný, z komunistického kriminálu Vladimír…


Žili mezi nám - Po těžké nemoci zemřel herec Vladimír Čech

obrázek k článku

Ve věku 61 let zemřel včera známý herec a moderátor Vladimír Čech. Lidé si jej kromě divadelních rolí pamatují především z úspěšné televizní soutěže Chcete být milionářem? Vysílala se od roku 2000 pět let a o její oblibu se Čech zasloužil jako její první moderátor. V letech 2001 až 2003 byl v anketě TýTý vyhlášen nejoblíbenějším moderátorem. Narodil se 6. července 1951 v Praze. Vystudoval pražskou DAMU, v roce 1978 začal pracovat v ostravském studiu Československé televize, z politických důvodů ale musel odejít a mohl pracovat pouze v rozhlase a v oblastních divadlech. Po událostech ze srpna 1968 musela z politických důvodů Československou televizi opustit i jeho matka, hlasatelka Heda Čechová.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem