Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

LÍPY

obrázek k článku V minulém příspěvku jsem psal o tom, jaký mají vztah Pardubice a duby. Tentokrát budu vyprávět o lípách. Jestliže dub byl našimi předky chápán jako symbol síly a mužnosti, tak lípa zastupuje ženský protipól. Mladá je často srovnávána s dívkou. Dospělá je už jako matka, která dá svým dětem vše, co potřebují k životu. Ochrání je blahodárným stínem před žhnoucím sluncem. Její květy dávají velké množství nektaru včelám, které se jím nejen nakrmí, ale ještě ho dost nanosí do úlů na jeden z nejlepších medů. Když si květy, ještě ne zcela rozkvetlé, nasušíme, můžeme z nich pak popíjet léčivý čaj během celého roku. Dá se pít běžně, nejen když jsme nemocní. Dělá dobře na duši a harmonizuje činnost našich orgánů. Staří Slované lípu zasvětili bohyni krásy a lásky ? Ladě. Někdy se jí také říkalo strom milenců nebo také svaté dřevo, protože její dřevo je nejlepší na veškeré řezbářské účely. Sloužilo k výrobě domácího nádobí a dřeváků, ale také se z něj vyřezávaly náboženské předměty. Zrovna tak lipové lýko bývalo nedocenitelným materiálem. Lípy byly odjakživa považovány za ochranný strom, věřilo se, že v nich sídlí dobří duchové. Často je nacházíme vysazené všude, kde se lidé odjakživa shromažďovali. U kapliček, na návsích apod. Prý se lidé pod nimi sedící snadněji domluvili. A láska pod nimi vzniklá mívala šťastný konec. Lip je spousta druhů, snad až 40, rostou po celém mírném pásmu od nížin až do hor. Jsou naprosto nenáročné, ale nejkrásnější jsou vyrostlé o samotě na slunci. Koruna je rozložitá, mnohdy vysoká i víc než 30metrů. O jaké lípě to píši? Samozřejmě o lípě srdčité ? Tilia cordata. Je naše domácí a má téměř k nerozeznání podobnou sestru ? lípu malolistou. Lípa je náš národní strom. Stal se jím v roce 1848 na Všeslovanském sjezdu v Praze. V Pardubicích žádnou státem chráněnou lípu nemáme, ale velkých a pěkných stromů se tady u nás najde hodně. Často jsou staré přes 100 let. Byly zahradníky vždy hojně vysazovány i jako alejové stromy, poměrně rychle rostou a snáší dobře řez a tvarování koruny. Jedna taková alej, dokonce evropsky chráněná, je pod zámkem. Ne kvůli lípám, ale kvůli tomu, že ve svých vykotlaných kmenech poskytují domov vzácným broukům ? páchníkům hnědým. Zato v Pardubičkách je alespoň jedna památná. Na křižovatce ulic Národních hrdinů a Komenského je od roku 1918 vysazena t. zv. Lípa svobody a je dokonce i označená mosaznou tabulkou. Velmi pěkný strom je na parkovišti před Larischovou vilou ? Zámečkem. Zřejmě byla vysazena v době výstavby Zámečku. Záznamy však nejsou o tom žádné. Lípy rostoucí solitérně se dokáží dožít velmi vysokého věku.

V Pardubickém kraji máme jednu takovou dámu. V pase měří 9 metrů a věk je odhadován na 800 let. Roste v obci Lipka u Horního Bradla. Byla navržena do soutěže o nejkrásnější strom Evropy. V konečném výběru už soutěží jen s dubem z Anglie. Naše domácí lípy od těch importovaných poznáme poměrně dobře podle listů. Jsou lehce nepravidelně srdčité, z líce i rubu téměř stejně zelené a v paždí nervatury na rubu jsou buď bílé nebo rezaté chloupky. Listy i květy jsou oproti ostatním menší. Na přelomu června a července jsou obsypány omamně vonícími květy. Na jednom stromě jich bývá 60 tisíc i víc. Ty dříve zmíněné dovezené jsou z okrasného hlediska také velice hodnotné, mají mnohem větší listy, často zajímavě vybarvené, ale léčit nás můžou jen ty naše domácí české lípy srdčité.

Strom


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem