Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Z mé kroniky

obrázek k článku Rodinná historie se cestou do minulosti rozvětvuje množstvím neznámých jmen dávno zesnulých lidí a ta jména nám dnes již nic neříkají. Každé jméno představuje člověka, který kdysi prožil svůj román. Autorem těch románů byl sám život. Psal ty děje těžkou rukou a čas je přikryl rouškou zapomenutí. Zůstal jen jemný prach, který sypal hřbitovní zaměstnanec s bílými rukavičkami na rukou na hřbitovní louku.

Člověk, který se dožije velkého stáří, je často pamětníkem mnohých příběhů. Chci vám některé vyprávět. Ať již jsem v nich měla hlavní roli nebo jsem o nich jen věděla, jsou zajímavé již tím, že se skutečně staly. Lidé, o nichž budu psát, již nežijí. Považovala bych za hřích cokoliv měnit na tom, co napsal sám život.

Člověk, kterého stáří vyřadilo z překotného běhu života, dochází k překvapující jistotě. Že způsob, jakým prožil život, skrývá v sobě nesmírnou odpovědnost; záleží na každém jednotlivci, zda je život krásný nebo těžký. A to, že člověk jednou odejde, si může jasně uvědomit jen ten, který dochází na konec své životní cesty...

1. část

V roce 1930 přijel do Prahy slavný astronom Dr. Hujer. Měl přednášku v sále Lucerny. Koupila jsem si lístek a plna zájmu sledovala jeho řeč. Vyprávěl velmi poutavě o nekonečnosti vesmíru, o rodících se planetách, o sluncích a hvězdách a jejich nekonečném počtu. Když skončil, ptal se, zda má někdo nějaký dotaz, který by rád zodpověděl. Přihlásila jsem se bázlivě, byla jsem tenkráte hubená pihovatá holka a vzrušilo mě, že všechny oči v sále se obrátily směrem ke mně.

„Pane profesore, dostane se člověk někdy na Měsíc?“

Profesor se usmál tomuto dotazu. Pak řekl s určitou benevolencí a s úsměvem: „To se vyloučit nedá. Dostanou-li se ale lidé na Měsíc, pak toho se dožijí vaši pra- pra- pra- a ještě mnoho pra- vnuci, ovšem s určitou výhradou.“

Styděla jsem se za tento dotaz. Od té doby uplynula řada let, nedovedu určit jejich počet. Ležela jsem na gauči a dívala se na televizi, kde chodili lidé po povrchu Měsíce. A při vzpomínce na přednášku v Lucerně jsem řekla na adresu pana profesora:“ Žádní pra- pra, pane profesore, a dívám se na to z gauče“.

Manžel vešel do pokoje. „S kým to tu mluvíš?“ „Odpovídám panu profesorovi Hujerovi“.

Dr. Hujer byl člověk velkého vzdělání, vynikající řečník, uměl mnoho řečí a své přednášky konal ve více zemích. Nemohl tenkrát tušit, jak obrovský pokrok přinese dvacáté století.

Také já dnes, možno říci stařena, nemohu tušit, co zde bude za 50 nebo 100 let, co lidé ještě vynaleznou a jak se zde bude žít? Zda se splní sen lidstva, život v míru a bez válek? Nebo dojde k tak strašné válce, že bude lidstvo zahubeno a zmizí beze stopy? Nutno doufat, že lidé, které možno často zařadit do čeledi dravců, dostanou rozum a vše nezničí.

Pokud je člověk mlád, dovede bojovat za své štěstí, které každý vidí v něčem jiném. Ale člověk starý ví, že všechno bylo určeno a pevně stanoveno, že musel projít žalem i štěstím, že k životu patří i lidské utrpení, aby měl život větší cenu.

 

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem