Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

150 let od narození zemského poslance a přeloučského okresního starosty Josefa Komárka

obrázek k článku V úvodu naší vzpomínky na významného přeloučského okresního starostu Josefa Komárka bych chtěl jen krátce připomenout situaci politické (státní) správy a samosprávy ve druhé polovině 19. století (tj. ještě za Rakouska ? Uherska), která se přímo dotýkala města Přelouče a jeho zájmového území. Přelouč byla od roku 1850 sídlem soudního okresu (až do roku 1960); přes veškerou snahu se však nestala sídlem politického okresu. Žádost o zřízení okresního hejtmanství byla poprvé podána již v roce 1866; částečně naplnění se tomuto snažení dostalo však až v prosinci roku 1913, kdy začala v našem městě úřadovat politická expozitura pardubického okresního hejtmanství (byla zrušena ke dni 31. prosince 1928).

Orgánem okresní samosprávy přeloučského okresu bylo okresní zastupitelstvo, které v našem městě působilo od roku 1865 do roku 1919. Jeho úřadovna byla po roce 1883 umístěna v prvním patře budovy Hospodářské záložny č. p. 419 (dnešní sídlo pobočky České spořitelny) – tak jako i od roku 1913 expozitura okresního hejtmanství. Okresní zastupitelstva měla v Čechách zpravidla 24 členů, z nichž 6 tvořilo okresní výbor. V čele okresního zastupitelstva stál okresní starosta.

První volba okresního starosty se v Přelouči uskutečnila dne 28. srpna roku 1865 a zvolen byl zemský poslanec pan Václav Pour, mlynář z Valů. Úřad vykonával  až do února roku 1872. Další zvolení starostové, tj. hrabě Theodor Thun z Choltic a opětovně Václav Pour, nebyli císařem ve funkci potvrzeni. A tak byl teprve napotřetí až v roce 1875 zvolen okresním starostou Karel Soukal, tehdejší starosta města Přelouče. V úřadě setrval až do své smrti dne 23. června roku 1888. Jeho nástupcem byl pak dne 22. července roku 1889 zvolen opět přeloučský měšťan Jan Dítě, který úřad vykonával do roku 1893.  A to se již dostáváme k Josefu Komárkovi, který úřad okresního starosty zastával plných 26 let (od května roku 1893 až do své smrti v červnu roku 1919). Posledním voleným okresním starostou byl Jan Macháček, mlynář z Výrova. V této funkci působil však jen krátkodobě, a to od 1. července do 1. října 1919.

Josef Komárek se narodil dne 10. března 1854. Pocházel z jednoho z nejstarších selských gruntů ve Svinčanech z č. p. 23. Byl nejmladším z pěti dětí (Václav, Marie, Ema, Matylda, Josef) manželů Matyldy a Matěje Komárkových. Do obecného povědomí vstoupil ještě Josefův bratr Václav (1840 – 1885), který byl plukovním lékařem 15. pluku hraběte Pálfyho.

Josef Komárek vystudoval nejdříve vyšší reálku v Pardubicích (maturoval v roce 1874). Ve studiu pokračoval na C. k. polytechnickém ústavu v Praze na oboru strojnictví. Zkoušky absolvoval převážně s výborným prospěchem a studium úspěšně dokončil v roce 1878. Dráhu civilního inženýra však nenastoupil, rok pracoval jako zastupující učitel, a následně se ujal vedení rodného statku ve Svinčanech.

Za životní partnerku si zvolil v roce 1892 mnohem mladší Bedřišku Fürsttovou ze svojšické myslivny, se kterou měl šest synů (Josefa, Ladislava, Václava, Oldřicha, Bohuslava a Bedřicha).

Veřejnou činnost zahájil již v roce 1879 ve funkci obecního starosty ve Svinčanech, kde také založil dne 30. ledna 1881 Hospodářskou besedu, která významně přispívala k růstu národního uvědomění a k osvětě venkovského lidu. Sám zde působil jako přední člen v divadelním sboru.

Zvláštnímu zájmu a podpoře Josefa Komárka se těšila zdejší škola. Každý týden navštěvoval řídícího učitele Antonína Nerada. S ním diskutoval nejen o věcech školní správy, ale i o literatuře, umění, hospodářství a politice. Známý regionální historik František Karel Rosůlek, který působil ve Svinčanech od roku 1879 jako podučitel, později rád vzpomínal na pravidelné čtvrteční večerní besedy šesti účastníků – svinčanských intelektuálů: dvou kněží, tří učitelů a Josefa Komárka.

Okresním starostou byl pan Josef Komárek zvolen pětkrát po sobě (poprvé v květnu roku 1893, podruhé v listopadu roku 1897, potřetí v únoru roku 1903, počtvrté v červnu roku 1906 a popáté v březnu roku 1910).

V této funkci měl velký podíl na zřízení Hospodářské školy v Přelouči, když o nutnosti jejího založení přesvědčil Okresní výbor hospodářského spolku pro okres přeloučský, který se stal zřizovatelem a spolu s Občanskou záložnou a dalšími sponzory finančním přispěvatelem. Prvním předsedou kuratoria školy byl od roku 1907 až do své smrti v roce 1919 právě Josef Komárek.

Roku 1901 se zasadil o založení 22 melioračních družstev a dále Hospodářského družstva, jemuž předsedal taktéž až do své smrti.

Vrcholem jeho politické kariéry však bylo získání poslaneckého mandátu za mladočeskou stranu do Zemského sněmu Království Českého (poprvé byl zvolen roku 1895, podruhé roku 1901 a potřetí roku 1908).

Podle pamětníků vykonával všechny své souběžné náročné funkce svědomitě a s plnou odpovědností. O jedinečné osobnosti okresního starosty pana Komárka slýchával autor tohoto příspěvku již v dětství od svého otce, který byl úředníkem politické expozitury pardubického okresního hejtmanství a později Okresního úřadu v Pardubicích a podílel se tak i na zpracování podkladů pro jednání okresního zastupitelstva.

Závěr života Josefa Komárka poznamenala první světová válka, ve které ztratil nadějného syna Josefa, absolventa obchodní akademie.

Počátkem roku 1919 onemocněl anémií, která ho trvale upoutala na lůžko. Této chorobě podlehl dne 8. června roku 1919.

Úmrtí Josefa Komárka můžeme označit za náhlé, a to právě v období velkých politických změn. A tak až šest let po jeho smrti se uskutečnilo v neděli dne 12. července roku 1925 slavnostní odhalení náhrobní desky – stély na novém svinčanském hřbitově, kterou věnovala Okresní správní komise v Přelouči spolu s Okresní organizací zemědělského a malozemědělského lidu v Přelouči. Slavnosti předcházela dopolední veřejná schůze lidu v Přelouči a několikatisícový průvod, který vyšel od choltického cukrovaru. V průvodu nechyběla Selská jízda, alegorické vozy, hasiči, Jelínkova hudba z Choltic, krojovaná družina s věnci, republikánský dorost, zástupci všech politických stran a široká veřejnost. U hrobu byly proneseny vzpomínkové projevy. Hlavní projev (za omluveného ministra národní obrany Františka Udržala) přednesl zástupce okresní organizace republikánské strany Václav Linhart z Přelouče. Josefa Komárka charakterizoval jako sedláka demokrata a člověka vzácného charakteru, který nikomu neodřekl pomoc. Připomněl též všechny zásluhy této mimořádné osobnosti pro obec a celý přeloučský okres. S projevy a zdravicemi vystoupila ještě řada významných hostů. Slavnost byla zakončena národními hymnami.

Text nápisu na pomníku:

Světlé památce Josefa Komárka

býv. dlouholetého zemského poslance

a starosty okresu přeloučského nar. 1854, zemř. 1919

věnuje

ve vzpomínce na činnost jeho ve prospěch

okresu zemědělského lidu

Okresní správní komise

v Přelouči

Okresní organizace zemědělského

a malozemědělského lidu

v Přelouči


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem