Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad – Václavské nám. – Zámecký park – Strašidelná jeskyně – Kyšperk - Letohrad. Délka trasy 6 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 15:56 h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

DUBY A PARDUBICE – 2. část povídání o stromech

obrázek k článku Odkud pochází jméno našeho města – Pardubice – se vedou spory. Není zcela jasné, jestli je to od osobního jména Pardub či od názvu známého stromu. Protože jsem zahradník, budu se věnovat možnosti druhé. Duby jsou dlouhověké stromy typické pro českou krajinu a dožívají se i 1000 roků. Rostou po celém světě v různých druzích. V Čechách najdeme ve vyšších a studenějších polohách hlavně dub zimní – lidově také drnák. Suché listí podrží celou zimu a shodí je až při rašení. Nížiny a teplejší polohy hojně osídlí dub letní – křemelák, který úplně opadá již na podzim. Snáší i zamokřenou půdu, a tak byly často duby vysazovány pro zpevnění břehů vodních toků a rybníků. Kůly z jejich dřeva zaražené do mokré země vydrží celá staletí, protože nehnijí. Mnohé historické stavby na nich stojí dodnes. Snad i při stavbě zámku, kostela sv. Bartoloměje, a i některých domů v okolí byly použity. V našem povědomí spojujeme symbolicky duby s Germány. Nebylo tomu tak vždy. Tak mnozí Slované v polovině 19. století pod vlivem tehdejšího romantismu si vzali za národní strom lípu, Germáni si zvolili dub. Duby měly velký symbolický význam pro naše předky. U Slovanů byly zasvěceny vládci bohů Perunovi a u Germánů hromovládci Thórovi. Dubové háje sloužily k obřadům a zvláštní význam mělo jmelí rostoucí v jejich korunách.

Zastupovaly mužský prvek v symbolice, dodávaly sílu, vytrvalost
a zdraví. Je dodnes známo, že přitahuje blesky. Bývaly proto sázeny poblíž usedlostí,
aby dům před nimi chránily. Věnce z dubových haluzí při jarních obřadech měly
zajistit sílu a zdraví. Prý sušení prádla nemocného na větvích dubu usnadnilo vyléčení.
Je dodnes dobré mít doma pro dekoraci žaludy anebo větvičky. Musí to být
však druhy dříve zmíněné. Na jejich listech najdeme někdy kulovité útvary nazývané
duběnky. Jsou to hálky žlabatek. Hmyz tam do podzimu prodělá svůj larvální vývoj.
Z nich se vyráběl inkoust, který je dodnes považován za nejkvalitnější. Po upražení
jejich plodů – žaludů si můžeme uvařit výbornou kávu bez kofeinu a jejich kůra má
léčivé účinky. Pobyt v dubovém háji posiluje a napomáhá ke schopnosti soustředit se.

Dalo by se psát ještě o dubech mnohé. Například v jižních státech se dodnes pěstuje
dub korkový a v parcích jsou běžně pro okrasu vysázeny i mnohé druhy dovezené
z Ameriky.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem