Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 3-4 / 2013

Osoby a osobnosti leteckého dávnověku Pardubic

obrázek k článku

Část II. Do roku 1920 BOOMS WILHELM Setník rakouské armády. Poprvé vzlétl jako cestující s pilotem Vinzenzem Wiesenbachem ve Vídeňském Novém Městě na letounu Wright upraveném prof. R. Knollerem. W. Booms byl držitelem rakouského mezinárodního pilotního diplomu číslo 9 z 29. července 1910. 11 Významný činitel rakouského aeroklubu, často vystupoval jako zkušební komisař při skládání pilotních zkoušek. Základní životopisné údaje nejsou žel běžně dostupné.


Pardubické kulatiny - březen - duben 2013

obrázek k článku

Před 20 lety: 1. 3. 1993 – Byla prodloužena linka číslo 10 pardubické MHD, která od tohoto dne jezdí místo pouze ke krematoriu až do Nemošic. Před 110 lety: 2. 3. 1903 – Nově budovaná nemocnice na Vinici v Pardubičkách byla dána do zkušebního provozu. Ofi ciálně byla nová pardubická nemocnice dána do provozu k 15. březnu 1903. Před 670 lety: 3. 3. 1343 – Prohlásil papež Kliment VI. Arnošta z Pardubic, dosavadního děkana pražské kapituly, pražským biskupem.


Na Zborovské náměstí se vrací výuka jazyků

obrázek k článku

V září roku 2011 vzniká v Pardubicích první porevoluční církevní škola. Jmenuje se NOE a je to vůbec první základní škola zřizovaná církví v Pardubickém kraji. Díky spolupráci pardubických církví se vrací do prostor původní jazykové školy; do budovy Salesiánského střediska mládeže na Zborovském náměstí. Protože se píše rok 2011, vypadá možná trochu jinak, než byste si církevní školu představovali. Ale začneme pěkně od začátku. V celé Evropě doplňují církevní školy síť škol státních a obecních. Také v Pardubicích snili někteří rodiče o tom, že by své děti zapsali do školy, která ctí křesťanské hodnoty. Protože k dobrému vzdělávání přispívají nejen metody a pomůcky, ale i morálka, přátelské a bezpečné prostředí. Na podzim roku 2008 oslovuje klinická psycholožka PhDr. Marie Dusilová několik pedagogů. Rok trvá diskuse o tom, jak…


Protože mě historie baví... Vlastivědný kroužek Toulky nejen pardubickou minulostí

obrázek k článku

1. část – Ohlédnutí za školním rokem 2011/2012 V jednom z čísel ZKPP byl v rámci článku o projektu Domu dětí a mládeže BETA Pardubice (dále DDM BETA) s názvem Pernštejnové dětem a děti Pernštejnům velmi stručně charakterizován vlastivědný kroužek, který na akci významnou měrou participoval. Na následujících řádcích bych nyní čtenářům ráda přiblížila základní aspekty jednotlivých hodin kroužku a konkrétní aktivity v minulém školním roce. V příštím čísle v rámci druhé části článku bych pak věnovala pozornost letošním akcím, projektům a plánům. Úvodem nutno říci, že vlastivědný kroužek s názvem Toulky (nejen) pardubickou minulostí funguje při DDM BETA od října roku 2011, ačkoli byl během vlastivědných besed pro základní školy nabízen již od počátku jejich konání – tedy od roku 2008.1 Konal a koná se každou středu v odpoledních…


Padesát let od vzniku Historického kroužku při Východočeském muzeu v Pardubicích

obrázek k článku

V březnu v roce 1963 a v průběhu dalších měsíců téhož roku se začínal formovat historický kroužek při VČM v Pardubicích. Amatérští zájemci, kteří se začali scházet na tehdy pořádaných přednáškových cyklech o historii pořádaných právě VČM, se začínali dobrovolně sdružovat i mimo tyto přednášky, právě ve VČ muzeu, kde se jich ujali stálí profesionální pracovníci: +PhDr. Vlastimil Zikmunda, +archivář Zdeněk Bičík, archeolog Ludvík Skružný, později PhDr. František Šebek, ale i externí, např. při výzkumu zaniklé vsi Lepějovice archeolog PhDr. Zdeněk Smetánka, CSc. z Prahy a při zaměřování kostela sv. Michala v Lepějovicích +Ing.arch.PhDr. Alfréd Piffl z Bratislavy. Za několik měsíců po vzniku tohoto hist. kroužku si členové začali vést kroniku včetně příloh, kam zaznamenávali výsledky po dobu celé své více než 10leté činnosti. …


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem