Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 9-10 / 2015

EVROPSKÝ SPOLKOVÝ DŮM - to není jen kavárna Evropa

obrázek k článku

V historickém jádru města, v jižní části Pernštýnského náměstí, stojí dům, jehož unikátní význam si mnozí z nás ani neuvědomují. Řada občanů obdivuje jeho překrásnou štukovou výzdobu v pseudorenesančním stylu a vnitřek zná hlavně jako kavárnu a restauraci Evropa - tedy jako místo častých přátelských schůzek nebo pracovních jednání. Málokdo ale tuší, že ve vyšších patrech domu denně ožívají aktivity jedenatřiceti spolků, klubů a sdružení. Zřizovatelem Evropského spolkového domu je Magistrát města Pardubice, cíle a perspektivy činnosti ESD stanovuje od 10. 11. 1995 již dvacet let Spolek pro vznik Spolkového domu v Pardubicích a pro evropskou spolupráci.


STAMICŮV ROD V PARDUBICÍCH

obrázek k článku

Dne 16.června 2015 byla slavnostně odhalena pamětní deska na Stamicovském domě čp.56 na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Tento dům je spojen s historií a pobytem hudební rodiny Stamiců. Podrobný popis a životní osudy rodiny již popsal PhDr. Jiří Kotyk, PhD. v časopise ?Zprávy? Klubu přátel Pardubicka č. 7-8/2015. Slavnostní odhalení se zúčastnili nejen zástupci Magistrátu města Pardubic, ale i představitelé Komorní filharmonie Pardubice a také představitelé Konzervatoře Pardubice. K zahájení tohoto shromáždění nejprve promluvil PhDr. Jiří Kotyk, PhD. Za Konzervatoř Pardubice připomněl hudební význam Stamiců PhDr. Vladimír Kulík, MgA (text jeho proslovu přineseme příště). K dobré atmosféře přispěl žesťový soubor Konzervatoře Pardubice přednesením slavnostních fanfár pod uměleckým vedoucím Mgr. Jaromírem Hönigem. Je škoda, že se…


V PŘELOUČI ODHALILI POMNÍK POLITIKOVI ANTONÍNU ŠVEHLOVI

obrázek k článku

Prvorepublikový předseda vlády Antonín Švehla má opět po více než 60 letech v Přelouči upomínku. Tamní patrioti mu odhalili 19.6. pomník. Stojí na stejném místě, kde byla dříve politikova bronzová socha. Informoval o tom Matěj Pešta ze Spolku pro obnovu pomníku Antonína Švehly v Přelouči. Žulový pomník a dvě pamětní desky Jde o žulový pomník s dvěma pamětními deskami, na jedné je popsána historie původní sochy, na druhé informace o Švehlovi. Původní bronzová socha z roku 1937 stála na velkém podstavci a zobrazovala celou Švehlovu stojící postavu. Nacházela se na náměstí Svobody, dnes je to křižovatka u hotelu Fontána. Za okupace sochu místní schovali, aby ji Němci nezabavili pro válečné účely. Po válce byla nalezena v kůlně zemědělské školy. ?Byly snahy ji vrátit na původní místo, ale měnil se režim, a tak byla v roce 1951 odvezena…


Historie Klubu přátel Pardubicka 5. - devadesátá léta

obrázek k článku

Rok 1990 znamenal změnu. Výborové schůze v tomto roce probíhaly v klubovně hotelu Sport. Zde se také začal scházet odbor pro rozvoj a životní prostředí. Klub se snažil aktivně zapojit do dění. Tehdy usiloval například o studio rozhlasu v Pardubicích nebo o zřízení univerzity v Pardubicích. Bohužel v roce 1990 přišel klub o několik aktivních členů. Zemřeli Ladislav Novák, čestný předseda A.J.Kubeš, čestný člen výboru dr. K.Jičínský, ale i člen redakční rady Zpráv KPP archivář Z.Bičík. Od tohoto roku se stala členkou výboru paní Jitka Brandová, která nahradila prof. Marcela Macháčka. V červenci bylo vydáno slavnostní dvojčíslo Zpráv KPP k výročí 650 let města, a to v nákladu 2.000 kusů. Toto číslo časopisu bylo možné zakoupit i v několika prodejnách ve městě.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem