Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 9-10 / 2023

PŘED 140 LETY SE NARODIL PRVNÍ ČESKÝ AVIATIK

obrázek k článku

V sobotu 13. května 1911 se pardubický průkopník létání Ing. Jan Kašpar nesmazatelně vepsal do historie. Třináct minut po šesté hodině ranní se se svým letounem typu Blériot vznesl k nebi z pardubického cvičiště, aby po hodině a dvaatřiceti minutách přistál na řepném poli pana Bartoně nedaleko pražské Chuchle. Stal se tak prvním člověkem v celém Rakousko-Uhersku, který s úspěchem absolvoval tak dlouhý let. Jeho cesta bez zastávky měřila přibližně sto dvacet kilometrů. Letos od památného letu uplynulo 112 let. Od narození slavného občana Pardubic 20. května 2023 rovných 140 let.


AKTUÁLNĚ Z DĚNÍ V KLUBU PŘÁTEL PARDUBICKA

obrázek k článku

Podzimní Hovory o Pardubicku I v průběhu podzimních měsíců se koná v sále Jana Kašpara ve staré reálce cyklus přednášek Hovory o Pardubicku. V jejich rámci si zájemci z řad veřejnosti budou moct vyslechnout např. vyprávění Dominika Bartáka o cestách do západní části Ukrajiny, chystáme také vyprávění ing. Lukáše Zemana o jeho cestě do Maroka. Lákadlem podzimního cyklu přednášek budou pravděpodobně také projekce filmových či televizních dokumentů zachycujících život Pardubic v 60. letech, resp. v první polovině 90. let 20. století tak, jak je zachytila kamera někdejší lokální TV Zubr.


ROZHOVOR S PRIMÁTOREM JANEM NADRCHALEM

obrázek k článku

1. Jaký bude další postup města ve věci spalovny odpadů? Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k dokumentaci EIA (posouzení vlivů na životní prostředí). V této dokumentaci je celá řada podmínek, které se budou promítat do dalších stupňů dokumentací a navazujících řízení. Město je připraveno se aktivně účastnit všech dalších povolovacích procesů ve snaze povolením zabránit. Obyvatelé Pardubic mají stále možnost svůj nesouhlas se zprovozněním spalovny nebezpečných odpadů vyjádřit prostřednictvím podpisu petice. Ta by po nasbírání dostatečného množství podpisů měla být projednána na plénu Senátu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem