Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Prázdniny v Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Dovolujeme si upozornit, že v období letních prázdnin bude od 8. července do 25. srpna kancelář Klubu přátel Pardubicka uzavřena. Děkujeme za pochopení a přejeme všem našim členům a příznivcům krásné prázdniny. Zároveň upozorňujeme, že vyšly Zprávy Klubu přátel Pardubicka. Vyzvednout si je můžete v kanceláři KPP, ale z výše uvedených důvodů pouze do čtvrtka 4. července. Výbor Klubu přátel Pardubicka


ZASTUPITELSTVO SCHVÁLILO ZÁMĚR NA ODKOUPENÍ KAPLE SV. TROJICE

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka v loňském roce upozornil na záměr pardubické radnice na demolici kaple Sv. Trojice ve Svítkově. Proti tomu se zvedla vlna odporu. Klub přátel Pardubicka inicioval petici, pod kterou se podepsalo několik stovek obyvatelů města. Zastupitelé města na svém jednání ve čtvrtek 20. června schválila odkoupení zchátralé kaple od trojice současných majitelů za celkovou částku ve výši 60 tisíc korun. Původně nabídnutá suma byla o 15.000 Kč nižší a její navýšení sice Rada města Pardubic neschválila, nicméně na jednání zastupitelstva díky zájmu spolku Omnium provést rekonstrukci kaple, nakonec představitelé města změnili původní názor a odsouhlasili odkoupení kaple, která by pak byla dle náměstkyně primátory Heleny Dvořáčkové v průběhu podzimu nabídnuta k bezúplatnému převodu na spolek Omnium, která se zabývá rekonstrukcí…


Cestopisné putování po Africe - 2. část

obrázek k článku

V pořadí 311. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne poutavé vyprávění cestovatele Otokara Vojtíška, který bude vyprávět o svých zážitcích ze svých cest po Africe. V rámci vyprávění doplněného projekcí fotografií procestujeme křížem krážem jižní částí afrického kontinentu včetně Botswany a Namibie. Akce se koná ve středu 29. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Pásmo krátkých filmů o zajímavých místech Česka

obrázek k článku

V pořadí 310. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne pásmo krátkých filmů Jaroslava Nováka, v jejichž rámci navštívíme např. Moravský kras, Lednici, Mikulov, hrad Trosky, zámek Hrubá Skála nebo Dvůr Králové a okolí. Projekce filmů se koná ve středu 15. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Z pardubických pomníků

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 11. května již tradiční Trolejbusový výlet do historie. Tématem putování pro téměř pět desítek účastníků byly pardubické sochy a pomníky. Účastníci akce tak navštívili sochu ing. Jana Kašpara, pomník bratranců Veverkových pomník starosty Václava Bubeníka, pomník obětí první světové války, pomník Osvobození, sochu ing. Jana Pernera, pomník radisty Jiřího Potůčka, sochu prezidenta T.G.Masaryka, pomník letců druhé světové války nebo pomník obětem světových válek. Nabízíme několik fotografií z této akce.


Trolejbusový výlet do historie již v sobotu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 11. května další z již tradičních Trolejbusových výletů do historie. Opět tak budete mít možnost se povozit historickým trolejbusem Škoda Sanos a dozvědět se mnohé zajímavosti z historie Pardubic. Tématem budou tentokrát pardubické pomníky. Během vyjížďky tak její účastníci navštíví např. pomník někdejšího starosty města Václava Bubeníka, pomník radisty Jiřího Potůčka nebo pomník prezidenta T.G.Masaryka. Začátek akce je v sobotu 11. května ve 14 hodin na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků). Jízdné ve výši 20 Kč za dospělou osobu se platí při nástupu do trolejbusu.


Významné osobnosti Pardubicka druhé poloviny 19. století

obrázek k článku

V pořadí 309 přednáška z cyklu Hovory o Pardubicku připomene vybrané osobnosti Pardubicka druhé poloviny 19. století. Přednáška Vladimíra a Zdeňky Rozehnalových se koná z důvodu státního svátku mimořádně ve čtvrtek 2. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Historie a současnost mladějovské průmyslové dráhy

obrázek k článku

Mladějovská průmyslová dráha je díky pravidelnému provozu parních lokomotiv až do roku 1991 jednou z nejvýznamnějších technických památek Pardubického kraje. Přednáška Ing. Petra Sýkory z cyklu Hovory o Pardubicku se zaměří na počátky těžby a zpracování žáruvzdorných jílovců a křídového uhlí na Hřebečsku a také na stavbu mladějovské úzkokolejky za první světové války a její pravidelný provoz, který přes všechny dějinné zvraty, které Hřebečském prošly, vydžel až do roku 1991. Dále se podíváme na přerod průmyslového provozu na provoz muzejní a na současnost, kdy je mladějovské muzeum spolu s dráhou významným turistickým cílem Moravskotřebovska. Přednáška se koná ve středu 17. dubna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Z Výroční členské schůze Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal ve čtvrtek 4. dubna Výroční členskou schůzi. Pozvání na schůzi přijali místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská a vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Vicehejtman Roman Línek ve svém vystoupení hovořil o chystaných investicích Pardubického kraje, kdy např. největší chystanou investiční akcí bude výstavba nových pavilonů v areálu pardubické nemocnice za částku ve výši 1,5 mld Kč. Ing. Línek hovořil také o rekonstrukci pardubického zámku, kde vznikne zcela nový návštěvnický okruh, kterým bude Pernštejnská rezidence, chystá se výstavba nové výstavní budovy nad někdejší terasou, změnami projdou také stávající expozice, prostory někdejšího pivovaru nebo Východočeské galerie. Pro nové sídlo Východočeské galerie pak bude za téměř 300 milionů korun zrekonstruován areál Automatických mlýnů.…


Přednáška připomene historii pardubické energetiky od prvopočátků do roku 1941

obrázek k článku

Přednáška Ing. Petra Sýkory v rámci Hovorů o Pardubicku se zaměří na historický vývoj pardubické elektroenergetiky a to od dlouhého rozhodování o veřejném osvětlení v Pardubicích přes stavbu elektrárny Františkem Křižíkem, vznik Elektrických podniků města Pardubic a Východočeského elektrárenského svazu, jejich rozkvět za první republiky až po jejich nucené začlenění do Východočeských elektráren v roce 1941. Zvláštní pozornost bude při přednášce věnována regionálním firmám a osobnostem, které se na elektrifikaci Pardubicka podílely, jmenovitě Josefu Prokopovi, Jaroslavu Vadasovi a Františku Wiesnerovi. Přednáška se koná ve středu 3. dubna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem