Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Upozornění na otevírací dobu kanceláře KPP v době prázdnin

obrázek k článku

Dovolujeme si upozornit, že v úterý 11. července 2017 bude od 9 do 12 a od 15 do 17 hodin mimořádně otevřena kancelář Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ulici 54 v Pardubicích, kde tak budete mít možnost si v případě zájmu vyzvednout Zprávy Klubu přátel Pardubicka, Vlastivědné listy Pardubického kraje nebo zakoupit některou z publikací z edice AB-Zet Pardubicka. Poté bude až do 27. srpna po celý zbytek prázdnin kancelář Klubu přátel Pardubicka uzavřena. Všem svým členům a příznivcům přeje krásné prázdniny Klub přátel Pardubicka.


VÝSTAVA ČASOSBĚRNÝCH FOTOGRAFIÍ PŘIPOMÍNÁ REKONSTRUKCI PŘEDNÁDRAŽÍ

obrázek k článku

Rádi by jsme upozornili, že v informační vitrínce Klubu přátel Pardubicka před pardubickým hlavním nádražím jsou až do srpna vystaveny dvě desítky časosběrných fotografií Ivo Řeháka, které připomínají celý průběh rekonstukce prostoru Přednádraží. Kromě toho je ve vitrínce vystavena také slavnostní páska, která byla v úterý 27. června přestřižena při slavnostním předání prostoru Přednádraží do provozu.


Vyšly Zprávy Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Právě vyšly Zprávy Klubu přátel Pardubicka číslo 7-8/2017. Vyzvednout si je můžete v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek mezi 10-12 a 13-17 hodinou a to pouze do 29.6. O prázdninách bude kancelář Klubu přátel Pardubicka otevřena pouze v úterý 11. července. V ostatní dny pak bude až do 28. srpna kancelář KPP uzavřena. Upozorňuji také, že je k vyzvednutí či koupi druhé letošní číslo Vlastivědných listů Pardubického kraje.


Komentovaná vycházka po Městské naučné stezce

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 10. června komentovanou prohlídku po části trasy tzv. Městské naučné stezky. V jejím průběhu se zájemci z řad veřejnosti dozvědí zajímavosti např. o Prokopově mostu, Kostelíčku, Čechově nábřeží, Automatických mlýnech nebo Přihrádku. Průvodcem bude arch. Vladimír Rozehnal. Sraz účastníků je ve 14 hodin před budovou staré reálky na Komenského náměstí. Široká veřejnost zvána.


Komentovaná procházka arboretem na Dukle

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 27. května komentovanou procházku arboretem na Dukle. Průvodcem bude dendrolog Vítězslav Haupt. Sraz zájemců je ve 14 hodin před KD Dukla. Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána.


Členové Klubu přátel Pardubicka navštívili výstavu Vojmíra Vokolka i PRIOR

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal ve středu 24. května komentovanou prohlídku dvou výstav v domě U Jonáše. Účastníci se například dozvěděli, že pardubický obchodní dům Prior měl původně vypadat zcela jinak, namísto dnešního ocelového skeletu se mělo jednat o železobetonový skelet. Problém však nastal při zadání realizace, kdy se zjistilo, že původně navrženou konstrukci nejsou schopnu ani Průmstav ani Pozemní stavby zhotovit. Proto byl původní projekt obchodního domu zcela přepracován do dnešní podoby budovy.


Vojmír Vokolek a pardubický Prior

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 24. května komentovanou prohlídku dvou zajímavých výstav v domě U Jonáše. První výstava, kterou navštívíme, se bude věnovat tvorbě pardubického umělce Vojmíra Vokolka. Druhá komentovaná prohlídka prohlídka provede návštěvníky výstavou věnovanou budově pardubického obchodního domu Prior. Sraz zájemců o komentované prohlídky obou výstav je ve středu v 16 hodin před domem U Jonáše na Pernštýnském náměstí. Vstupné ve výši 40 Kč za dospělou osobu a 20 Kč za důchodce se platí na místě.


Pardubice v 18. a 19. století

obrázek k článku

V pořadí 277. Hovory o Pardubicku se budu věnovat obdob vývoje města v 19. a 20. století, tedy době, kdy Pardubice byly nejprve okupovány pruskými vojsky, ale později na čas staly sídelním městem prvního pardubického kraje a zažívaly průmyslový rozvoj. Přednáška se koná ve středu 17. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Pražská domovní znamení

obrázek k článku

Dovolujeme si nabídnout poslední volná místa na komentovanou prohlídku Pražská domovní znamení dne 13. května 2017 - Jedná se o výlet vlakem s odjezdem v sobotu ráno z pardubického hlavního nádraží - Komentovaná prohlídka po pražské Malé straně představí ve 2,5 hodiny trvající exkurzi zajímavé domy a jejich domovní znamení - Průvodkyní bude dr Havlovcová. - Dopravu zpět si zajistí každý individuálně - Cena ve výši 40 Kč za každého účastníka zahrnuje pouze komentovanou prohlídku. Jízdné vlakem + MHD v Praze si hradí každý sám. Závazné přihlášky je možné zasílat buďto na tento email nebo v úterý 9. května osobně v kanceláři KPP v Klášterní ulici. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.


EXKURZE DO SÍDLA ZÁCHRANNÉ SLUŽBY V PARDUBICÍCH

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v úterý 9. května exkurzi do sídla Záchranné služby Pardubického kraje. Sraz zájemců je v 15 hodin před sídle Záchranné služby Pardubického kraje v Pardubičkách u točny trolejbusu č. 2. Po exkurzi bude pro případné zájemce následovat krátká procházka po osobnostech Pardubického Slavína na hřbitově v Pardubičkách.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem