Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Komentovaná vycházka Historie a stromy ve veřejném prostoru

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 10. září v rámci Dnů evropského dědictví pro zájemce z řad veřejnosti vlastivědnou a přírodovědnou vycházku pardubickými parky s vyprávěním o jejich historii a o stromech, jejichž výsadbu v minulých letech prováděl Klub přátel Pardubicka. Stejně tak jako je historie míst, kde žijeme, naším kulturním dědictvím, jsou stromy ve veřejném prostoru kulturním dědictvím nejen pro nás, ale i pro budoucí generace po následující desítky možná stovky let. Sraz účastníků je v sobotu 10. září ve 14 hodin u restaurace Rybárna u Matičního jezera, zakončení je plánováno v parčíku před úřadem městského obvodu Pardubice IV v Pardubičkách.


Z návštěvy Larischovy vily a Památníku Zámeček

obrázek k článku

V rámci připomínky 80. výročí heydrichiády, která se Pardubicka dotkla velmi významně, uspořádal Klub přátel Pardubicka v sobotu 11. června návštěvu dvou míst, která mají souvislost s událostmi roku 1942. Na dvě desítky účastníků tak mělo možnost seznámit se s průběhem nákladné rekonstrukce budovy tzv. Larischovy vily, která je v majetku Československé obce (ČsOL). Průvodcem jim byl ing. František Bobek z ČsOL. Následně se pak účastníci přesunuli o několik stovek metrů dále do areálu nově zrekonstruovaného areálu Památníku Zámeček, kde jim zasvěcený výklad podal autor expozice PhDr. Vojtěch Kyncl, Ph.D.


Dvě publikace jako průvodce po Pardubicích

obrázek k článku

Před nadcházející letní turistickou sezónou by jsme rádi upozornili na dvě publikace z edice AB-Zet Pardubicka, které by se mohly nejen návštěvníkům Pardubic při toulkách uličkami Starého města hodit. První z nich je publikace Pardubice – Průvodce po Městské památkové rezervaci, která na 100 stranách nabízí příběhy jednotlivých domů Kostelní či Pernštýnské ulice, to vše je doplněno množstvím fotografií. Publikaci je možné zakoupit v kanceláři Klubu přátel Pardubicka za 150 Kč, členové Klubu si mohou publikaci zakoupit za cenu o 30 Kč nižší.


Z výletu na Žampach

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 28. května 2022 autobusový výlet do arboreta Žampach spojený s výsadbou topolu bavlníkového (Purple Tower) a návštěvou zříceniny hradu Žampach a Letohradu. Výletu se zúčastnilo na 43 členů Klubu přátel Pardubicka. Nabízíme několik fotografií z výletu.


Z návštěvy Institutu Paměť národa

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal pro své členy v sobotu 21. května návštěvu východočeské pobočky Institutu Paměť národa, která se nachází v Machoňově pasáži v Pardubicích. Interaktivní expozice nabízí moderní formou příběhy osobností naší historie. Nabízíme několik fotografií z akce.


Klub přátel Pardubicka podepsal memorandum o spolupráci s Institutem Paměť národa

obrázek k článku

Institut Paměti národa Pardubice a Klub přátel Pardubicka podepsali memorandum o partnerství a spolupráci. Součástí memoranda je sleva pro členy Klubu přátel Pardubicka na interaktivní expozici, spolupořadatelství akcí pro veřejnost a vzájemná propagace. V neposlední řadě bude Paměti národa pomáhat Klub přátel Pardubicka při hledání a oslovování pamětníků. Za Institut memorandum podepsal Tomáš Heller a za KPP předseda Jan Řeháček.



21.dubna 2022 první schůze pražské pobočky po kovidu

obrázek k článku

Po dvouleté odmlce zaviněné kovidem. se v Praze znovu sešly dva spřátelené kluby - Klub rodáků a přátel Přelouče (KRPP) a pražská pobočka Klubu přátel Pardubicka (KPP)Schůzka se konala tradičně v klubovně Ve Smečkách 25. Z Přelouče k nám přicestoval výborný vypravěč, mladý historik a badatel, pan magistr Matěj Pešta.Připravil pro nás přednášku na dvě zajímavá témata, a to : Lípa Svobody a pomník Antoníny Švehly v Přelouči. Byli jsme překvapení, kolik zajímavých infomací a příběhů je s těmito tématy spojeno. Svoje vyprávění doplnil pan magistr promítáním obrázků z našeho dataprojektoru. Digitální záznam přednášky nám pak věnoval a máme teda možnost poskytnout celý výklad naším členům, kteří neměli možnost se přednášky zůčastnit a rádi by se dověděli víc. Koho probíraná témata zaujala, obracejte se s důvěrou na pana Ing.Závodského,CSc.

Více
Ing.Pavel Kraus,CSc, předseda pražské pobočky Klub, | Článek v kategorii Aktuality

Dvě zajímavé přednášky v Institutu Paměť národa

obrázek k článku

Dovolujeme si Vás pozvat na dvě zajímavé přednášky, které se konají v pardubické pobočce Institutu Paměť národa v Machoňově pasáži na třídě Míru. Obě akce se konají ve spolupráci s Klubem přátel Pardubicka. Vstupné je dobrovolné


Z Výroční členské schůze Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Ve čtvrtek 28. dubna se v Kongresovém sále Domu techniky v Pardubicích konala Výroční členská schůze Klubu přátel Pardubicka. Zde byla zhodnocena činnost Klubu za uplynulý rok a nastíněny plány do budoucna. Jednalo se současně o schůzi volební, jelikož skončilo čtyřleté funkční období Výboru Klubu. Jak ve svém vystoupení upozornil končící předseda Klubu přátel Pardubicka ing. Jan Linhart, je škoda, že činnost Klubu je dle jeho názoru nedostatečně finančně podporována pardubickou radnicí, vzhledem k tomu, jaký je rozsah činnosti spolku pro pardubickou veřejnost.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem