Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 11-12 / 2002

Firemní papíry pardubických firem 1870 - 1949

obrázek k článku

III. Z ochranných známek, umístěných na fir. papíru, lze uvést např. firmu Explosia, čs. akciová továrna na látky výbušné 19. 10. 1922. Ochrannou známkou byla Prašná brána. Dále firmu Bratři Horákové, továrna na zužitkování ovoce a zeleniny 2. 1. 1932. Ochran. známkou byla větévka se třemi švestkami a písmeny BHP Bratři Horákové, Pardubice, umístěnými do prostřední švestky.


Povodeň v Pardubicích v roce 1883

obrázek k článku

Dvě staré litinové desky na domech v Kostelní ul. č.p. 99 a v ulici Pod Sklípky č. p. 113 označují stav vody dne 20. 6. 1883. V případě Kostelní ulice je umístěna 70 cm nad chodníkem a v ulici Pod Sklípky 40 cm nad chodníkem. Jak to tehdy bylo, je uvedeno v Sakařových dějinách Pardubic následovně:


K roku 1945

obrázek k článku

Je pravda, že dobové dokumenty dovedou hodně povědět o době, kdy vznikly. Proto hodně řekne jeden cyklostylový obchodní dopis s datem Pardubice, 26. května 1945 nesoucí značku H/DA. Zde je jeho znění:


O Kabeláčích na Pardubicku

obrázek k článku

V roce 1848 dochází k novému správnímu zřízení a obyvatelstvo,dosud prakticky držené v hranicích panství, se může volně stěhovat. Po tomto roce dochází k rozšiřování heřmanoměstecké populace Kabeláčů také na Pardubicko. Patrně prvním v Pardubicích usedlým byl Ignác Kabeláč z Klešic. Současně přišel do Sezemic krupař Antonín k tchánovi Neuternovi. Jejich potomci se zasloužili o rozšíření populace v Pardubicích. Ve Svinčanech působil od roku 1881 učitel Arnošt, který pak pokračoval v Cholticích, Bohdanči a Pardubicích. S ním učila jmenovkyně Albína Kabeláčová rodem z Miletína! Roku 1934 se do Dašic přiženil Josef Kabeláč z moravské kabeláčovské líhně. Roku 1938 se do Pardubic přiženil poštovní úředník František Kabeláč z Heřmanova Městce a brzy poté přišel do Choltic jeho bratr Karel.


Příběh jménem Gidran aneb Návraty zámecké slečny

obrázek k článku

Zámků bylo v mém životě několik. Dům, ve kterém jsem se 29. července 1930 narodila, nebyl nijak honosný, ale rusínské obyvatelstvo Tuřích Remet ho označovalo slovem kaštýl, čili zámek. Zámek se říká i rozlehlé jednopatrové budově na nádvoří nemošického hřebčince, tam jsem se vdávala a z porodnice přivezla nejstarší dceru. Skutečný zámecký život nás však čekal v kladrubském hřebčíně.



KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU V PARDUBICÍCH - 9. část

obrázek k článku

Okresní přednosta Jaroslav Vítek obdržel 30. ledna 1932 telefonát vládního rady Charváta (v 16, 30 h.), že podle zprávy policejního ředitelství v Praze měl do Pardubic odjet generál R. Gajda. Vítek se obrátil na velitelství četnické stanice v Pardubicích, aby Gajdu zatkli a předali Okresnímu úřadu. Policejní ředitelství jej převezme. 5) O tom, že byl Gajda v Pardubicích očekáván, svědčí i kuriózní zpráva bulvárního listu Východočeský rozhled redigovaného Stanislavem Vinařem z 27. ledna 1932: Nejvyšší Vůdce fašistů, jak se dovídáme, je očekáván v těchto dnech v Pardubicích. Bude hostem své ctitelky, kde bude uspořádáno pro něj a jeho družinu malé občerstvení syrovým strouhaným koňským masem, které jest jeho pochoutkou, načež br. Vůdce zúčastní se schůze krajské náčelnické rady. Večer bude se konati malá fašistická slezina v baru u Boučků…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem