Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad – Václavské nám. – Zámecký park – Strašidelná jeskyně – Kyšperk - Letohrad. Délka trasy 6 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 15:56 h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 5-6 / 2023

PROJEV J. KOTYKA ZE 16. 2. 2023 KE 100. VÝROČÍ ALOISE RAŠÍNA U JEHO PLAKETY V PARDUBICÍCH

obrázek k článku

Dámy a pánové, vážení hosté, v sobotu 18. února uplyne již celých 100 let od úmrtí ministra financí Aloise Rašína, omladináře, tvůrce prvního zákona Československé republiky a tzv. deflační politiky z 20. let minulého století. Narodil se roku 1867 ve východočeských Nechanicích. Po studiu na právnické fakultě UK v Praze se zapojil do pokrokového hnutí a roku 1894 byl odsouzen v inscenovaném procesu s tzv. Omladinou na 2 roky vězení, jež si odpykal ve známé věznici Na Borech. V této době se seznámil s Václavem Hrbkem, pozdějším známým pardubickým advokátem, jehož celoživotním přítelem pak zůstal. V 90. letech 19. století patřil Rašín do státoprávně radikálního politického tábora a od roku 1907 byl členem mladočeské strany. Roku 1911 byl zvolen poslancem za tuto stranu do říšské rady ve Vídni. Za tzv. Velké války, jíž dnes říkáme…


DUBY A PARDUBICE – 2. část povídání o stromech

obrázek k článku

Odkud pochází jméno našeho města – Pardubice – se vedou spory. Není zcela jasné, jestli je to od osobního jména Pardub či od názvu známého stromu. Protože jsem zahradník, budu se věnovat možnosti druhé. Duby jsou dlouhověké stromy typické pro českou krajinu a dožívají se i 1000 roků. Rostou po celém světě v různých druzích. V Čechách najdeme ve vyšších a studenějších polohách hlavně dub zimní – lidově také drnák. Suché listí podrží celou zimu a shodí je až při rašení. Nížiny a teplejší polohy hojně osídlí dub letní – křemelák, který úplně opadá již na podzim. Snáší i zamokřenou půdu, a tak byly často duby vysazovány pro zpevnění břehů vodních toků a rybníků. Kůly z jejich dřeva zaražené do mokré země vydrží celá staletí, protože nehnijí. Mnohé historické stavby na nich stojí dodnes. Snad i při stavbě zámku, kostela sv.…


ARCHEOLOGICKÝ VÝZKUM BĚHEM REKONSTRUKCE BUDOVY

obrázek k článku

Již při prvotní myšlence stavebních úprav budovy čp. 52 bylo zřejmé, že bude nutné řešit otázku záchrany případných archeologických situací a nálezů. S investorem stavby byl dohodnut postup, jak nejlépe koordinovat stavební práce a dohled archeologů tak, aby se možná co nejméně zasahovalo do harmonogramu výstavby. V rámci celého objektu byla následným výzkumem podrobně dokumentována zhruba tři zásadní místa. Ta skrývala poměrně zachovalé archeologické situace, dokumentující historický vývoj místa (foto 1). Na prvním z nich se podařilo odhalit celou řadu původních zděných konstrukcí náležících pravděpodobně nejstarším stavbám na zdejší parcele. Jedná se o relikty půdorysů tří pozdně gotických domů, a to včetně sklepení. Jejich půdorysy se rozkládaly v západovýchodním směru a jejich konce zasahují zhruba do poloviny rajského …


AKTUÁLNĚ Z DĚNÍ V KLUBU PŘÁTEL PARDUBICKA

obrázek k článku

Ze zimních turistických vycházek Tak jako každoročně i letos chystá turistický odbor Klubu přátel Pardubicka Letní turistické soustředění. To letošní se uskuteční v prvním zářijovém týdnu v Kořenově v Jizerských horách. 1. ledna se konala tradiční novoroční turistická vycházka na Kunětickou horu. Výletu se pod vedením Zdeňka Řeháka zúčastnilo 27 turistů. Druhá skupina tzv. týmu B se ve stejný čas vydala od Zelené brány podél Haldy. Velkému zájmu se těšila také lednová 13 km dlouhá turistická vycházka do okolí Třebechovic pod Orebem, které se zúčastnilo 23 turistů. Zajímavá byla také první únorová vycházka směřující z Nymburka do Poděbrad proti proudu řeky Labe.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem