Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 7-8 / 2019

KAPITOLY Z ČINNOSTI SPOLEČNOSTI PRO ROZVOJ PARDUBICKA

obrázek k článku

Kapitola 13 Pardubický téměř úplný dopravní uzel, jen ho dodělat Společnost dostala nedávno od poslance M.Kolovratníka leták ? velmi stručnou ideovou studii: ?Dopravní uzel Pardubice, propojení dopravních oborů?. Dle jmen reklam na jeho přebalu se na plánu podílí řada vlivných institucí včetně Ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic ČR, Pardubického kraje, města Pardubice aj. Ač je autor utajen, dá se očekávat, že se ledy konečně hnou, je otázka kdy? Plán je typicky ?pardubicky? skromný, proti těm před 60 lety, které od roku 1965 dodnes připomínáme. Zaměřen je na přístav, jen s jednou nábřežní přístavní hranou (480 metrů dlouhou) a multimodálním logistickým centrem při něm.


KŠAFT JAKUBA ANTONÍNA ŠTROSSE Z R. 1719

obrázek k článku

Náš člen pan Hubert Krejčí má šťastnou ruku při hledání ve starých knihovnách. Podařilo se mu pro nás vytáhnout jeden starý příběh týkající se známé pardubické osobnosti Jakuba Ant. Štrosse. V knize Pověsti a obrázky z Chrudimského kraje o něm vypráví spisovatel Antonín Blažek. Jakub Štross se rozhodl odkázat svůj majetek kostelu, a to byla dozajista rána pro pozůstalé příbuzné. Zachovali jsme starobylou a rozšafnou formu českého jazyka, se kterou ladí jasné právní formulace. Štross zajisté musel očekávat velkou nespokojenost příbuzných, kteří v blaženém očekávání dědictví budou po otevření jeho poslední vůle najisto zklamaní, šokovaní a zřejmě i naštvaní. I dnes bychom se mohli přiučit, s jakou obratností formuluje Štross svá rozhodnutí a odvrací všechny možné kličky a útoky, které by mohli jeho příbuzní po jeho smrti vyvolat, tak aby…


OBDOBÍ DINOSAURŮ NA PARDUBICKU

obrázek k článku

Nutný (nudný) úvod Podobně jako historická věda má i geologie své periody, které rozdělují nesmírně dlouhou časovou osu na kratší úseky (geologické éry, též eony). Nás bude zajímat zejména ?období plazů, draků?dinosaurů?, čili druhohory ? mezozoikum. Období mezozoika můžeme vymezit zhruba časově od 230 miliony let do 65 miliony let , kdy dochází k dramatickému zániku dinosaurů. Geologické éře mezozoikum předcházela éra prvohory ? paleozoikum, které končí periodou karbornperm zhruba před 280 mil. lety. Po mezozoiku následovala geologická éra terciéru ? třetihor, které se dělí dále na starší a mladší. Rovněž mezozoikum se dělí na kratší časové úseky: trias, jura a křída. Trias se odehrál zhruba před 230 miliony lety, jura před 190 miliony lety a křída před 140 miliony lety. Trias tedy trval 40 milionů let, jura 50 milionů let a křída…


PARDUBICE - MĚSTO S VÍCE NEŽ 5P KDYSI A DNES

obrázek k článku

Tento článek vyšel 14.června 1969 v tehdy známém celostátním ilustrovaném týdeníku KVĚTY. Pozoruhodný je jeho titul. Podobný bychom dodnes těžko hledali. Udivující je i jeho rozsah s krásnými fotografiemi, jen černobílými na 7 stranách velké části časopisu. Obsah není pro nás přátele Pardubic příliš objevný, ale pro propagaci města vynikající, dodnes ojedinělý, asi nepřekonaný. Obsahuje několik chybiček a informací dnes již zapomenutých. Proto jsem jej doplnil několika poznámkami. Dá se říci, že to dnes je již cenný historický dokument. Jiří Paleček


MĚSTO NEMÁ PENÍZE NA PAMĚTNÍ DESKY OBĚTÍ NACISMU

obrázek k článku

Roku 2018 oslovil pracovnici Mmp paní M.Sigmundovou p. Ivan Chára, vnuk Ferdinanda Cháry popraveného na Zámečku 2.7.1942 za heydrichiády s prosbou, aby na pamětní desce instalované na budově výpočetní stanice v Pernerově ulici (místo zbouraného domu čp. 274) byla opravena chyba a byla na ní doplněna osoba krejčího F.Cháry, životního druha matky Alfréda Bartoše paní Antonie Bartošové. Na stávající desce je totiž omylem uvedeno křestní jméno bratrance A.Bartoše Bedřicha Schejbala jako Ferdinand a jméno Ferdinanda Cháry bylo vynecháno. Poukázal jsem na to již roku 1990 na kartotečním lístku In memoriam ( č. 1-2 ZKPP 1990) a přede mnou již i MUDr. Karel Jičínský a po mně p. Miloslav Huňáček ? dnes již oba nebožtíci. V Pernerově ulici čp. 463 (také zbouraný dům) byla též pamětní deska manželů Alvína a Marie Paloušových, také obětí Zámečku z…


ZPRÁVA O ČINNOSTI REDAKCE ZKPP ZA ROK 2018

obrázek k článku

Dámy a pánové, redakce našeho časopisu se sešla vloni šestkrát a připravila pro Vás čtení v podobě knihy o rozsahu 408 stran. Děkuji proto všem členům redakční rady za dělnou pomoc a speciálně paní Jarmile Skalické za nelehkou práci přepsání většiny příspěvků do elektronické podoby pro tiskárnu. Jsem rád, že se mi podařilo přizvat do redakční rady tři mladé lidi ? PhDr. M.Bendu, Mgr. P.Mückeho a PhDr. V.Skaleckou, a snížit věkový průměr členů redakční rady.


VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCHŮZE KPP

obrázek k článku

Z á p i s z výroční členské schůze KPP konané dne 4. dubna 2019 v sále Jana Kašpara Přítomni: dle prezenční listiny Hosté: Ing. Línek , Mgr. Horská Omluveni: Ing. Charvát, Ing. Dvořáčková Program výroční členské schůze: 1.Zahájení Výroční členská schůze byla zahájena Janem Řeháčkem, který v úvodu přivítal přítomné členy KPP, dále pozvané hosty a zároveň omluvil primátora Ing. Charváta a Ing. Dvořáčkovou.


PAMÁTNÍK NKP - POPRAVIŠTĚ ZÁMEČEK

obrázek k článku

(Jednání zástupců Klubu přátel Pardubicka, Československého klubu bojovníků za svobodu, Statutárního města Pardubice a zpracovatele Památníku Zámeček 6.3.2019, 11:00 ? 12:30, kancelář náměstka primátora Jakuba Rychteckého) Účastníci jednání: KPP ? Jan Linhart, Jiří Kotyk, p.Beck, p.Rozehnal ČSBS ? p.Dopitová, p.Jehlík, p.Demelová SmP ? Jakub Rychtecký, Karolína Koupalová, Kateřina Rašková Zpracovatel expozice ? Vojtěch Kyncl


JEŠTĚ KE KAUZE NKP - POPRAVIŠTĚ ZÁMEČEK

obrázek k článku

Dne 6.3.2019 se k tomuto tématu konalo jednání u náměstka primátora Mgr. Jakuba Rychteckého, při němž náš KPP zastupovali jeho předseda Ing. Jan Linhart, vedoucí redaktor ZKPP PhDr. Jiří Kotyk, Ph.D. a členové Ing. Eduard Beck, Ing. arch. Vladimír Rozehnal, Jarmila Dopitová (dcera arch. K.Kalvody, tvůrce původního projektu popraviště) a Mgr. František Jehlík (poslední 2 jmenovaní zastupovali při jednání Český svaz bojovníků za svobodu v Pardubicích). Dr. Kotyk předal p. náměstkovi podpisy tehdy 69 signatářů dopisu vedení města a recenze archiváře hl. m. Prahy PhDr. Vojtěcha Šustka na poslední práce PhDr. Vojtěcha Kyncla, Ph.D., autora chystané expozice na popravišti (viz č. 5-6 ZKPP). Kol. Kyncl byl též jednání přítomen.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem