Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Patřila Irena Leschnerová do rodiny Schellerovy?

obrázek k článku

Národní filmový archiv v Praze pátrá po záležitostech dávných a pochopitelně i o lidech, kteří tehdy byli u toho. Jednou z osobností, která byla u prvního českého studia animovaných filmů Ire-film, byla i ledečská rodačka a jak se uvádí doslova: Irena Dodalová, roz. Rosnerová, provdaná Leschnerová (I. sňatek) ? nar. 1900 Ledeč nad Sázavou, zemřela 1989 v Buenos Aires (Argentina).



Obrázky z minulosti Pardubicka 1. část

obrázek k článku

Úvod Pardubicko postrádá novou souhrnnou práci o své minulosti. Starší historické práce jsou těžko dostupné. Poslední stručný přehled dějin Pardubicka od dr. F. Šebka a Dr. Vl. Zikmundy vyšel v knize ?Pardubicko? r. 1985 a není již v prodeji. V současnosti vyšly podrobné dějiny Přelouče ve třech dílech, dějiny města Pardubic mají zatím jen 1. díl z r.1990. Některé obce Pardubicka si vydaly brožury o své minulosti jen pro sebe. Členové klubu proto jistě uvítají aspoň namátkový přehled dávných událostí na celém Pardubicku. Vydali jsme tedy v edici AB ? Zet Pardubicka brožurku ?Malá kronika Pardubicka?, kterou členové dostali jako přílohu Zpráv č. 11-12/2007.Za podklad k tomu posloužilo velké vlastivědné dílo Pardubicko ? Holicko ? Přeloučsko, vydané v redakci nejvýznamnějšího vlastivědného pracovníka Pardubicka pana ředitele Františka…



Růžena Žáčková

obrázek k článku

Ve středu 21. listopadu 2007 zemřela ve věku požehnaných 92 let paní Růžena ŽÁČKOVÁ, dlouholetá členka KPP a jeho výboru. Rozloučili jsme se s ní 29. 11. v pardubickém krematoriu při evangelickém obřadu CČBE.


Město opravilo památník obětem první světové války

obrázek k článku

Město Pardubice na začátku října 2007 dokončilo opravu památníku obětem první světové války na zvonici u sv. Bartoloměje na náměstí Republiky. Renomovaná pardubická firma akad. soch. K. Krátkého, vzešlá z výběrového řízení, odvedla opět kvalitní práci za 247 tisíc Kč. Řízení se kromě ní účastnily další dvě firmy (jedna pražská, jedna z Vys. Mýta), pražská firma však plánovala výši nákladů rekonstrukce dokonce na 1 milion 200 tisíc Kč. Desky ze švédské žuly byly při restaurátorských pracích odsunuty a pod nimi byla zpevněna rozpadávající se malta. Šlo o první generální rekonstrukci památky po 76 letech její existence (1931). Zvonice je majetkem římskokatolické církve, pamětní desky se jmény padlých jsou majetkem města.


Plavba a splavnění Labe

obrázek k článku

Splavnění Labe do Pardubic je staletý, stále nesplněný sen Pardubáků i ČR, dříve ČSR, předtím již Království českého. Koncem března 2007 ministr životního prostředí nepovolil splavnění Labe, z 90% hotové. Jedná se o jediný stupeň, kanál u Přelouče, mezi splavnými úseky od Hamburka do Chvaletic a z Přelouče za Pardubice, pod Kunětickou horu. Ministerské rozhodnutí i komentáře tisku budí dojem nedostatečné znalosti problematiky nebo vlivu jakési lobby.


Rodák z nejslavnějších

obrázek k článku

V roce 2007 uplynulo 160 let od narození jednoho z největších českých cestovatelů ? Dr. Emila Holuba Afrického. Zároveň byl rok 2007 i 105. výročím jeho úmrtí. Proto určitě není od věci si portrét tohoto slavného muže, který se narodil v Holicích, připomenout.


Blériot XI. v Pardubicích

obrázek k článku

Jak známo, první úspěšné lety vykonal Ing. Jan Kašpar na letounu francouzské tovární výroby Blériot XI, typu, proslaveném přeletem úžiny La Manche v červenci 1909. Dosud však není spolehlivě rozřešena otázka, kdy se letadlo skutečně dostalo do Pardubic. V knize První český letec Ing. Jan Kašpar (Pardubice 2003) jsem na základě mně dostupných zpráv tisku, hlavně pražského, došel k závěru, že tak stalo pravděpodobně 10. nebo 11. dubna 1910.


Práce sochaře Stanislava Suchardy pro Pardubice

obrázek k článku

I. Na suchardovské výstavě pořádáné v květnu r. 2007 Masarykovou společností a Krajskou knihovnou v Pardubicích jsme měli poprvé možnost vidět soutěžní návrh Stanislava Suchardy (1866 ? 1915), rodáka z Nové Paky, absolventa pardubické reálky, na pomník bratranců Veverkových. Návrh pro výstavu zapůjčil p. M. Bařina, ředitel muzea v Nové Pace, kde je Suchardův návrh dnes deponován. Co vůbec víme o umělecké soutěži na tento pomník?


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem