Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad – Václavské nám. – Zámecký park – Strašidelná jeskyně – Kyšperk - Letohrad. Délka trasy 6 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 15:56 h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy KPP

JUDr. Václav Hrbek (1867 - 1949) - II. část

obrázek k článku

II. Pardubice (1906 - 1949) Václav Hrbek začal působit jako advokát v Pardubicích od roku 1906. Stal se zde režisérem Spolku divadelních ochotníků, přispíval svými články do Samostatných směrů vydávaných manželi Štěpánkovými. Publicistou byl velmi pilným, psal i do Národních listů, k 6. červenci 1903 (ještě za pobytu v Chlumci nad C.) vydal v Praze nákladem firmy Grossmann a Svoboda práci o M. Janu Husovi, roku 1904 pak vlastním nákladem Tři lidové přednášky národohospodářské.


K poště v Pardubicích za okupace

obrázek k článku

K článku ve Zprávách KPP (1) mám řadu osobních vzpomínek a domnívám se, že budou jistě vhodným doplňkem napsaného. Můj otec Josef Lupoměstský pracoval jako vrchní revident na poště Pardubice 2, která byla v budově starého nádraží. Po roce 1948 už pracoval jen jako řadový poštovní zaměstnanec.


Kapitoly z činnosti Společnosti pro rozvoj Pardubicka 1.část

obrázek k článku

Ve Zprávách č. 3-4/1991 na titulní stránce se objevil článek: ?Společnost pro rozvoj Pardubicka ustavena?. Informoval, že 15. 11. 1990, krátce před komunálními volbami, se sešli členové odboru pro výstavbu a životní prostředí Pardubicka (OVŽP) na své 9. schůzce, rozhodli se odštěpit od Klubu přátel Pardubicka a založit samostatný spolek s provokativním názvem ?Společnost pro rozvoj Pardubicka?. Chtěli se pokusit pomoci při nápravě způsobených Pardubicím třicetiletým utiskováním Pardubicka východočeským Krajským národním výborem. To se nepovedlo, pozůstatky a stíny straší dodnes. Tehdy byla zaostalost Pardubic odborně odhadnuta na výzvu Klubu přátel Pardubicka na 10 miliard Kčs (tehdejších). Důvodem ke vzniku samostatného spolku byla též obava z přílišné opatrnosti výboru Klubu, závislého na podpoře okresu a města při vydávání Zpráv.…


Živelné pohromy v obci Popkovice (1914 - 1937)

obrázek k článku

V červnu 1926 se rozvodnilo Labe a zaplavilo okolí Popkovic. Velká voda způsobila ?hluchost klasů?, takže nastala neúroda. Potok Bylanka, protékající obcí, se rozvodnil tak, že zaplavil pozemky po obou stranách až ke Svítkovu. Voda sahala v Havlíčkově ulici (?u máchadel?) až k nejvyššímu schodu.



Významné životní jubileum národní umělkyně Jiřiny Petrovické

obrázek k článku

Přeloučská veřejnost si v uplynulém roce připomněla několik významných životních jubileí svých rodáků a spoluobčanů, působících dlouhodobě v Praze, kteří se tam převážně sdružovali v Klubu rodáků a přátel města Přelouče v Praze. Vzpomenuto bylo 95. výročí narození akademického malíře Františka Emlera, sté výročí divadelního a filmového umělce Františka Filipovského, 90. výročí Ing. Vladimíra Hrubeše, dlouhodobého předsedy Klubu rodáků a přátel města Přelouče v Praze a sté výročí narození prof. ČVUT v Praze RNDr. Václava Pleskota.



Vývoj vztahu člověka k přírodě na území mikroregionu Sdružení obcí pod Kunětickou horou

obrázek k článku

Kunětická hora 1) Období do roku 1885 Hrad na Kunětické hoře dal roku 1420 vystavět Diviš Bořek z Miletínka. Roku 1492 jej Vilém z Pernštejna přestavěl na mohutnou pevnost. Jak ke stavbě, tak k přestavbám tohoto hradu byl využit kámen těžený ze zdejší hory. Stejný materiál byl užíván i k okolním vodním stavbám1. Dne 30. 9. 1513 umožnil Vilém z Pernštejna ?obci hradecké? lámat kámen na západním úpatí Kunětické hory, za což dostal ?kus gruntu u splavu opatovického?2. Tato směna byla prvním podnětem k budoucí zkáze hradu.


JUDr. Václav Hrbek (1867 - 1949)

obrázek k článku

Věnuji pravnučkám V. Hrbka Janě Hrdé a Dagmar Duškové. Při studiu českého fašismu a jeho projevů na Pardubicku jsem nemohl pominout osobnost pardubického advokáta JUDr. Václava Hrbka. Jeho cesta k integrálnímu českému nacionalismu byla logickým vyústěním jeho zajímavého, ale složitého životního příběhu. Pokusme se jej přiblížit.


Příbuzní historika Josefa Sakaře žijí v Chorvatsku

obrázek k článku

Historik profesor Josef Sakař náleží k jednomu nejvýznamnějších rodáků města Týna nad Vltavou. Jeho monumentální čtyřsvazkové dílo ?Dějiny města Týna nad Vltavou a okolí? náleží dodnes k základním stavebním kamenům jihočeské regionální historie. Stejně jako Týn nad Vltavou vděčí Josefu Sakařovi za mnohé také město Pardubice, kde působil jako středoškolský profesor, a kde vznikla jeho stěžejní díla, mimo jiné podrobné šestisvazkové ?Dějiny města Pardubic nad Labem?. Jeho činnost přesáhla i regionální rámec ? v roce 1925 byl za své zásluhy o ochranu historických památek jmenován (jako jeden z třiceti kandidátů z celé republiky) čestným členem Klubu za starou Prahu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem