Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Pardubické oslavy pod hákovými kříži

obrázek k článku

Pardubice si letos připomínají 670 let od povýšení na město. Mnozí máme možná v paměti poměrně velkolepé oslavy v září roku 1990, kdy si Pardubice připomínaly 650 let města. Tehdy 8. září 1990 městem prošel velkolepý historický průvod, na Pernštýnském náměstí se konal velký jarmark, na zámku probíhala výstava o historii města. Jaké však byly oslavy ještě kulatějšího výročí ve válečném roce 1940? 1. března 1940 přinesly noviny Východočeský kraj článek pod titulkem „Budou letos Pardubice slavnostně osvětleny?“ V něm jsou vysloveny obavy, že bohužel Pardubice budou asi v rámci oslav významného výročí města ochuzeny o slavnostní osvětlení. Důvodem bylo povinné noční zatemnění: „Při jubilejních příležitostech Kunětická hora, Zelená brána a dle potřeby i ostatní naše památky bývaly slavnostně ozářeny. Přímo stápěly se vždy v záři…


Víme všechno o našem rodáku Emilu Morávkovi?

obrázek k článku

V měsíci srpnu navštívil naši obec pan plukovník Valerián Ignatovitch – předseda Československých dobrovolníků ve Francii. Jeho zájem byl o rodinu po padlém hrdinovi Emilu Morávkovi. Pan Ignatovitch přijel do Slepotic v doprovodu a zásluhou sezemického starosty pana Kopeckého. Prohlédli jsme si rodný dům pana Emila Morávka, přání pana Ignatovitche bylo poklonit se památce Emila Morávka u pomníku padlých, na OÚ jsme mu okopírovali veškeré dostupné informace, které jsme získali od bratra Emila Morávka pana Karla Morávka. Pan Ignatovitch nám ukázal bulletin, který byl ve Francii vydán bývalým starostou obce Heuilley-le-Grand, na počest četaře Emila Morávka – českého stíhacího pilota v armádě francouzských vzdušných sil, zemřelého 15. 6. 1940 na území této obce. Obecní úřad nechal tento bulletin přeložit a občanům je k dispozici v…


Hříšní lidé města Pardubic (XIII. část)

obrázek k článku

Rok 1930 – pokračování V druhé polovině června došlo v městských lázních v Pardubicích ke krádeži. Krádež oznámil na pardubické četnické stanici František Holman z Přelouče, že mu byl odcizen ze zamčené skříňky v lázních obnos 500 Kč. Pachatel byl brzy vypátrán. Jednalo se o Evžena Uttenrodta, zikografa, který pocházel z Ivančic na Moravě. Odcizené peníze schovával doma pod obrazem. V případě obviněného se nejednalo o jeho první krádež.


1910 – 100 let gymnázia - 2010

obrázek k článku

Psal se den 21. září 1910, kdy byla ve Smilově ulici 704 v jedné chlapecké třídě zahájena výuka nově vzniklého osmiletého gymnázia. Současně, dokonce o několik dnů dříve, bylo otevřeno dívčí lyceum Boženy Němcové. Co předcházelo roku 1910? Byla to již v roce 1543 latinská škola, kterou založil Jan z Pernštejna a kterou řídil Martin Bacháček, pozdější rektor Univerzity Karlovy v Praze. Budova stála v Bartolomějské ulici.


Rozhovor s RNDr. Josefem Kubátem

obrázek k článku

Dnes hovoříme s RNDr. Josefem KUBÁTEM, bývalým ředitelem pardubického gymnázia a zastupitelem města Pardubic. 1. V letošním roce slaví gymnázium v Pardubicích, jehož jste byl dlouholetým ředitelem, významné výročí. jak jsou připraveny oslavy? Oslavy začaly 21. září 2009 koncertem pro žáky školy. 21. září, protože právě před 100 lety, 21. září 1910, začala výuka v první chlapecké třídě nově vzniklého gymnázia a tedy 21. září 2009 byl prvním dnem stého školního roku. Pro absolventy, současné i bývalé zaměstnance školy, představitele města, kraje, zástupce firem a institucí, kteří finančně přispěli, jsme uspořádali v úterý 8. června 2010 v Domě hudby Slavnostní koncert Komorní filharmonie Pardubice. Součástí tohoto slavnostního večera bylo též ocenění učitelů a zaměstnanců, kteří na gymnáziu působí a působili delší dobu.


Pardubice ve filatelii - 2.

obrázek k článku

100 let J. Kašpara V letošním roce jsme vzpomněli 100. výročí prvního vzletu letadla na území Čech a průkopnického létání pardubického rodáka Ing. Jana Kašpara. Našemu slavnému rodákovi udělala v průběhu let velice účinnou propagaci fllatelie. Nejprve to byly dvě letecké známky v roce 1959 k 50. výročí prvního vzletu: Další letecká známka z roku 1977 zachycuje kresbu přeletu Ing. Kašpara z Pardubic do Prahy. Československá pošta vydala dále řadu příležitostných poštovních razítek a obálek. Ty nejzajímavější uvádíme: MEMORIÁL ING. JANA KAŠPARA PARDUBICE V roce 1977 vydala poštovní správa propagační serii k historii aviatiky. Mezi historické události v letectví je přirozeně zařazen také přelet Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy v roce 1911.


Rozhovor s Janem Chmelíkem, pamětníkem letů inž. J. Kašpara a jeho pomocníkem při stavbě letadla

obrázek k článku

Dne 18. září 1965 v Pardubicích otázka: Vzpomínáte si na Kašparovo první letadlo? odpověď: Nevzpomínám si na ně příliš jasně. Na něm jsem ještě nepracoval, dělalo se v dílně u Dvořáků a tam byl jiný pracovní kolektiv. Neviděl jsem toto letadlo létat a myslím, že nebylo schopno skutečného letu, mohly se na něm podařit nanejvýš skoky.


V Pardubickém kraji byl otevřen hospic

obrázek k článku

Nový moderní hospic byl vybudován v Chrudimi a uveden do provozu dne 1. října 2009. Zřizovatelem hospicu je Občanské sdružení SMÍŘENÍ, jehož předsedkyní je MUDr. Marie Blažková. V Pardubickém kraji dosud takové zařízení chybělo. Vybudovat hospic vytrvale prosazovali tito lékaři: praktický lékař MUDr. Jan Mensa, psychiatr MUDr. Marie Blažková a po úmrtí MUDr. Jana Mensy ortoped MUDr. Jiří Košťál. Výsledkem vytrvalého přesvědčování o významu hospicu jsou dnes již postavené a zprovozněné moderní budovy v pěkném a tichém prostředí s výhledem do zeleně. Město Chrudim darovalo rozsáhlý pozemek, na kterém hospic stojí.


Příběh pardubického železničního nádraží

obrázek k článku

Pardubické nádraží bylo slavnostně otevřeno 1.května 1958, ale o potřebě nové haly se v Pardubicích mluvilo už od 30. let. Stávající hala, kterou mimochodem najdeme jen o pár set metrů dál směrem na Českou Třebovou, už přestávala vyhovovat. Proto byla v roce 1945 vyhlášena architektonická soutěž na nové nádraží a přilehlé prostranství. Jako vítězný byl vybrán velkorysý návrh tria architektů Karel Kalvoda, Josef Danda a Karel Řepa.


Rozhovor s ředitelkou VČM Mgr. Jitkou Rychlíkovou

obrázek k článku

1. jaké priority si kladete ve své funkci nové ředitelky VČM? Východočeské muzeum dnes patří mezi významné kulturně vědecké instituce v mnoha ohledech překračující regionální charakter. Mým úkolem je především udržet kontinuitu a snažit se nacházet cesty, jak ještě více zaujmout a přilákat veřejnost. Prostředkem k tomu by se měla stát zejména lákavá nabídka krátkodobých výstav a jejich doprovodných akcí. Konkrétně nás však čeká několik velmi důležitých projektů, které musí mít v blízké době prioritu č. 1. Jedná se o přípravu a realizaci projektu na zvýšení atraktivity zámku, jehož součástí je mimo jiné také vybudování stálé expozice dějin Pardubic a dále vybudování depozitářů v Dolní Rovni. Za zásadní věc také musím považovat průběžnou péči o zámek jako významnou stavebně historickou památku. 2. jaké možnosti spolupráce…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem