Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad – Václavské nám. – Zámecký park – Strašidelná jeskyně – Kyšperk - Letohrad. Délka trasy 6 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 15:56 h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Jaroslav Wiesner a jeho letadla

obrázek k článku

1. Jaroslav Wiesner (1898-1943) 28. května 2003 uplynulo 60 let od tragické smrti Jaroslava Wiesnera, významné osobnosti pardubického i chrudimského letectví v meziválečném období. Narodil se v Chrudimi 8. června 1898. Již před 1. světovou válkou udržoval kontakty s pardubickými aviatiky.


Kulatá výročí

obrázek k článku

Před 75 lety zemřel v Pardubicích Jan Šír. Vystudoval na pražské Akademii u prof. Pirnera a u prof. Fehra v Mnichově. Vykonal studijní cestu po Itálii a Francii. Od roku 1900 působil v Praze, kde také vystavoval. Od roku 1905 přešel do Chrudimi. V roce 1908 se stal učitelem na dívčí škole Vesna v Pardubicích.



František Udržal a Pardubicko 3. československá republika a činnost F. Udržala

obrázek k článku

28. říjen 1918 zastihl Františka Udržala ve Vídni. Rychle odjel do Prahy a jako předseda prozatímního branného výboru se sídlem v Obecním domě se rychle pustil do práce. Dohodl se zástupci rumunských vojáků ubytovaných v Praze, že se přidali na českou stranu a pomohli zachovat v Praze klid. Národní výbor převzal kontrolu nad vojenským velitelstvím v Praze. Udržal rovněž osobně zajel do Litoměřic, kde se mu podařilo převzít kontrolu nad vojenským velitelstvím, jehož dosavadní velitel chtěl vojensky zakročit proti převratu v Praze.


Pardubické firmy a jejich firemní značky IV. část

obrázek k článku

Další pardubickou firmou byla firma F. Ditrrtich ? výroba žaluzií. Firmu založil František Dittrich (1858 ? 1943). Původní název firmy byl ?Výroba veškerých druhů roletových a žaluzijních záclon do oken?, později pouze ?Výroba roletových záclon?. Firma měla sídlo asi do roku 1884 v Labské ulici č. 152. Později přesídlila do nového domu ve Smilově ulici č. 347.



160 LET OD ZAHÁJENÍ STAVBY ŽELEZNICE Pardubice - Praha

obrázek k článku

Je to již 14 let, co byl uveřejněn můj příspěvek o inženýru Janu Pernerovi (1815 ? 1845) ve Zprávách klubu přátel Pardubicka. Mezitím proběhly vzpomínkové slavnosti v Pernerově rodišti. V Bratčicích se z mého postřehu sešli místní rodáci, ctitelé Jana Pernera, jeho příbuzní i oficiální zástupci Českých drah. Bylo to v jubilejních letech 1995 a 2000. K Pernerovi a k Pardubicku mám vztah jako inženýr dopravních staveb. Navíc s Pernerem a jeho rodištěm jsem spojen i příbuzensky. 1)


Za Stanislavem Polanským

obrázek k článku

Náhlý odchod býv. ředitele Základní umělecké školy v Přelouči a sbormistra místního Smíšeného pěveckého sboru Josefa Bohuslava Foerstera pana Stanislava Polanského zarmoutil širokou kulturní veřejnost. Jako uznávaný dirigent, instrumentalista, hudební aranžér a skladatel byl známou hudební osobností v celém východočeském regionu. Zemřel náhle dne 7. dubna 2003. Dovolím si jen krátce připomenout jeho profesionální dráhu, neboť na hodnocení této hudební osobnosti je odstup příliš krátký a smutek hluboký.


KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU V PARDUBICÍCH - 14. část

obrázek k článku

IX. Aktivity NOF v Pardubicích od června 1932 do konce roku aneb Ve znamení Vojtěcha Vážného Je poněkud pikantní skutečností, že jeden z direktorů NOF MUDr. Prokop Hruška z Litomyšle, náčelník okresní jednoty NOF v Litomyšli (bytem Riegrovo náměstí čp. 91 v Litomyšli), u nějž v dubnu 1932 (od 9. do 14. 4.) byl ubytován Gajda a který výrazně financoval činnost NOF, od 30. dubna čerstvý vdovec, jevil systematický zájem o pardubické dívky, již v roce 1932 o slečnu Stuchlou 1), později v dubnu 1933 při domovní prohlídce u stavitele V. O. Medka, sympatizanta NOF (zapsal do NOF svého syna ing. Otakara Medka) byl nalezen u Medkovy dcery Jarmily dopis od dr. Hrušky.


Adolf Švadlenka a paraskupina SILVER A - 2. část

obrázek k článku

V předešlém líčení událostí z konce roku 1941 a začátku roku 1942 se popisovalo, jak byl navázán kontakt parašutistů s Adolfem Švadlenkou. Vyžadovalo to vytvoření rozsáhlé sítě spolupracovníků, protože úkolů byl bezpočet. Šlo především o umístění vysílačky LIBUŠE, umožnění vysílání, zásobování potřebnými citlivými informacemi a jejich přepravu k vysílačce (včetně šifrování). Bylo rovněž potřebné zajistit příslušné doklady pro vystavení nových občanských průkazů, a to byl úkol nesmírně složitý. Nemalý, ale velice důležitý úkol tkvěl v tom, že se musely obstarávat potraviny pro parašutisty. V tehdejší době lískového přídělového systému to byl náročný problém, uváží-li se, že za přečiny v zásobování vynášely soudy tresty smrti. Podobný problém byl i v zásobování textiliemi, oděvy a spodním prádlem.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem